Apr 14, 2012

kesedaran sivik?

12:23 PM
reactions 
Assalamualaikum!


rasa2nye kan, mcm mane nak memupuk kesedaran sivik dalam diri seseorang?
pendidikan yang bagus?

tak jugak kadang2. sebab yang bekerja semua rata2 dah dapat pendidikan yang bagus kan. kalau x, xkan kau dapat kerja bagus2 kan?

tapi aku masih tak paham kenapa..........


1. nak buang tissue atas penutup tong sampah. padahal tong sampah tu boleh pijak guna kaki utk bukak penutup. dalam tong masih kosong xde isi.

2. nak buang sampah dari tingkap rumah kalau duk kat umah flat, kereta parking kat bawah. tak ke bangang namanye?

3. nak merokok dalam lif. dah la lif uzur bebenor xde ekon xde apa. xcukup dengan conteng2 nak tambah pulak asap rokok?

4. nak berborak2 bagai nak rak dalam surau yang mampu menampung 3-5 orang je . still ko nak duduk lepak2 bergossip sakan, orang kat sebelah ngah solat. ada jugak yang jadikan tempat nak makan ?? ko sendiri pon susah nak khusyuk dalam solat kan, kenapa nak menambahkan lagi kesukaran org lain utk khusyuk dalam solat?

dan banyak lagi perkara2 yang sepatutnya korang2 ni dah boleh fikir patut atau tak patut buat. tapi kenapa masih buat. tak paham lah
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting