Dec 31, 2011

mimpi ular = gangguan sihir?

11:06 AM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum! hihihihihihi lama x menjengah. erm aku rasa setiap kali nak mula post tu je la satu2nya ayat aku. xreti2 nak buat perubahan hahahaha. dah nak masuk tahun baru weehooooooooo.

korang pernah tak mimpi ular? dulu aku dengar2, kalau mimpi ular tu maksudnya orang nak datang meminang. pepandai je kan org kita ni hahaha. masa aaj ke time skolah ntah aku pernah gak la mimpi ular. pastu senyum sorang2, sebab ada orang nak datang meminang kan. sampai ke sudah xde pon! hahaha. tu la sape suh percaya sangat ngan tafsiran mimpi yang entah apa2. kalau nak percaya, kena yang betul dan berlandaskan Islam.

ok nak citer, last week kalau tak silap aku. empat ke lima hari berturut2 aku mimpi ular. xde binatang lain. sumer ular. 

mimpi pertama, ktorg mandi kat sungai. ada adek aku n sape ntah lagi. ktorg nak seberang sungai. dari tebing dah nampak ada ular lam sungai. ular tedung kot. pastu adik aku seberang jugak. ular kejar tapi xdpt la kan. aku akhirnya nampak satu jalan nak naik ikut tbing lain. ular kejar aku dari belakang. bila aku panjat tebing, sikit lagi nak sampai atas aku pegang la pokok ni. tiba2 rasa macam lembut2. aku pandang atas tebing ada sorang budak laki tengok kat aku. muka mcm sinis je. aku cakap la kat dia "tolongla, jangan" bila aku alih tangan, seguni ular kecik2 jatuh atas badan aku. memang aku meraung2 dan mmenjerit2 la. lepas tu terus terjaga dari tidur. tercungap2 jugak la. terus peluk suami kat sebelah. kejut sampai dia terjaga. sebab xleyh nak tidur lepas tu.

mimpi kedua : aku kat umah. ngan excoursemate kat fukui, michelle. ktorg ngah tunggu barang michelle, kucing yang diposkan. sekalik y sampai bukan kucing, tapi ular sawa. aku cakap kat michelle. pulangkan la balik ular tu. michelle taknak. nak simpan katanya. pastu aku berkeras jugak taknak simpan. masa tu aku nampak ular tu tengok aku ngan pandangan y menakutkan. pastu aku lari la, ular sawa tu kejar aku siap ada jalan pintas lagi. sampai kat satu pokok, aku nampak michelle. aku duk kat dia sekali ular tadi datang dari arah pokok, lalu ikut tali ampaian menuju ke arah aku. padahal michelle kat depan aku. terus dia terjun sambil mulut ternganga. aku terus terjaga dari tidur. sekali lagi suami jadik mangsa kena kejut.

mimpi ketiga : seekor ular banyak kepala warna warni kejar aku sampai aku terjaga dari tidur baru hilang.

mimpi keempat : mula2 mimpi kena serang ngan binatang lain lam utan. x engat ngan sape. pastu scene bertukar ke satu tempat rumah usang lam hutan. sanak saudara aku sumer ada. ktorg mcm nak mencari harta karun yang dijaga oleh seekor ular besar persis anaconda. kena berhati2 jangan sampai dia perasan. pastu tetiba masa aku ngah intai, ular tu datang laju mengelilingi rumah menuju ke arah aku. memang sesak nafas lari. cuak gilar. sehinggalah aku tersedar.

aku pun search la kat youtube mimpi ular. sebab kawan aku ada pernah dengar ceramah pasal ular ni. aku pun pernah dengar kat radio. tanda2 kena sihir salah satu daripadanya mimpi ular. kalau ular tu dah belit n patuk dalam mimpi memang sah dah kena sihir. kalau sekadar ada je sihir menghampiri la. aku pun search jugak kat youtube and memang kuar satu video tu. ni tafsiran mimpi menurut islam. bukan yang karut2. kalau yang karut tu cakap ada kemewahan menghampiri lah macam2 lagi yang bertentangan langsung ngan tafsiran menurut Islam kan.

so macam mana nak mengatasinya? sebelum tidur baca doa tidur "bismikallahhumma, ahya wa amut" lepas tu baca 4 qul. Alhamdulillah, lepas tu setiap malam sebelum tidur aku akan baca doa ni. kalau tak memang xleyh nak tidur. kadang2 terlupa, tapi sebelum terlelap kadang2 tu datang satu perasaan yang xleyh nak describe. perasaan takut tetiba, perasaan seram. terus teringat doa x baca lagi. pastu baca sama2, ngan suami. aku ikut. lepas tu baru boleh tidur dengan aman. walaupun still mimpi, tapi bukan mimpi menakutkan dah. syukur Alhamdulillah.

Dec 25, 2011

surirumah sepenuh masa

12:30 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum.

harini hari minggu hari berehat di rumah sebab tengah miskin papa kedana haha. cannot go anywhere. so abeskan weekend kat umah dengan suami tercinta sahaja.

pagi tadi bfast suami masakkan. lunch pon suami masakkan, oh bahagianya :P suami saya bagus tau, suka tolong saya di dapur hehe

ok, sekarang masih lagi surirumah spenuh masa. pergi interview di sana sini tapi masih lagi belum ada rezeki. dan minggu depan adalah penentu segalanya. kalau dapat kerja kat i**c tu bagus lah, kalau xdapat pun ada benda y perlukan keputusan segera jeng3.

minggu lepas pergi times square ngan BFF. jalan2 pusing times square teman makcik comel tu beli barang2 sket utk wedding dia. hehehe lagi sebulan je kan mek. nebes tak hahahaha. aku doakan semua berjalan dengan lancarnya.

oh ya, semalam try cash out duit nuffnang. so tunggu je la masa sampai cek kat umah kekeke. n now sekarang dah xde duit kat situ. alaaaaaa nk kena berusaha lebih la pasni dap[pat duit banyak2 ngan nuffnang hahaha

ok dah abes melalut nak pegi makan lunch y super duper sedap suami masakkan. babai!

Dec 21, 2011

aduhai anak mudaaaaa

11:06 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum semua. wah lama bebenor dah aku x mencoret2 kat sini. tapi harini nekad gila nk menconteng kat sini disebabkan satu peristiwaaaaaaa. panas betol lah hati ni . meh sini nk cte.

alkesahnye mcm ni. harini aku ade 2nd interview kat satu company ni. so kena la naik public transport sebab xde kete kan. lesen dah ada. dah boleh bwk sket2 hehehe. ok, berbalik ke cte harini. masa perjalanan balik naik komuter dari stesen kl central, aku x masuk ladies coach sebab dah penuh. so aku masuk la coach sebelah. means bercampur2 la kan.

and ada one group anak2 muda ni..lelaki...erm anak muda mcm umor bape takut korang xleyh nk agak lak. to be specific, budak sekolah y xlepas spm pon lagi. cmne aku tahu, sebab aku dengar drpd dorg duk borak2 tu la. bukan aku tumpang saje nk dengar2, tapi.....

haaaa sini la ctenye. dorang ni aku xtau la cikgu x ajar ke kt skolah ke cmne. boleh pulak dorg wt gerabak komuter tu mcm  mak bapak dorg y beli. dorg tu bayar tambang je  kot, kongsi ngan org len so agak2 la sket. memula tu start ngan sesi borak2 yang maha hebat. bergema2 satu gerabak. dah la kebetulan gerabak tu majoritynye pakcik2 n makcik2 tua (kecuali aku hehe) . dorg borak x hengat dunia gelak mcm hantu ( haaa kan dah kua bhs x sopan aku ) . ms ni aku rs sumer org dah panas dah tapi bdak2 zaman skang nk ke terima teguran kan. lepas tu boleh pulak one of them bukak lagu kuat2. lagu apa aku x engat dah. pastu sorg lak wt lagak mcm konon2 ikot org y men drum lam lagu tu. ala2 jamming bagai, hentak2 kaki. wallaweyhhhhh nak jamming bagai pegi la studio.

pastu ckp2 gelak2 langsung xhormat org sekeliling. dah la naik public transport, jaga la manner tu sket. kalo kt umah korang lantak la kan. ade org nk kesah ke. tp masalahnye ni tempat awam. jaga2 la sket. haihhhhh sabor aje la. aku ni menahan je panas. kalo ikot brutal nk je bangun bagi sedas sorg2 tapi masalahnye aku ni x brutal hak2. kang x psl2 naik lebam muka aku y xbrape nk cun ni hak2.

if one of you (anak2 muda tadi) terbaca sini, please lahhhhhhh. beringat la sikit. jangan nak buat ikut sesedap hati je kt tempat awam cmtu. semua org pon bayar sama mcm korang. so berpada2 lah sket.

ok dah lepas segala. harap2 xjumpa lagi lepas ni. tu x cmpur lagi ngan sorg pakcik y aku xtau konpius ngan diri snirik ke apa, dah nama ladies coach nak masuk jugakkkkkk. haiyaaaa. 

ok dah. nk tdoq. oyasumikkkkkkkk


Dec 9, 2011

kampungku banjirrrrr

9:30 PM
reactions 
0 ♥
hai semua! assalamualaikummmm.

alkesahnye, pada hari isnin 22hb, hujan turun mencurah2 kat kampung. akak cakap sangat2 la lebat sehingga kan tak bagi ruang langsung lah, air terus naik hampir2 je mencecah lantai umah aku..erm i mean umah abah aku la kan, yang tinggi tu. 

di sebabkan aku dah start cuti maka hari sabtu tu aku balik kampung.xsedap hati pulak kalau x jenguk kampung alang2 dah balik terengganu. sebenarnya kenduri belah lelaki hari ahad. abah x bagi balik sebab takut aku xleyh nak pergi kenduri nanti. so aku pegi la hari sabtu tu.

abah cakap kat umah air makin surut. tapi jalan kat kampung sebelah masih lagi tenggelam. nak taknak terpaksa la naik sampan ke kereta bomba. abah cakap dorang seberang dengan kereta bomba yang memang ditugaskan kat situ. kalau tak mcm mane org kampung sebelah jalan nak carik makanan kannn.

encik suami excited naik bot nak seberang jalan y penuh air

engatkan boleh goyang2 kaki ke? skalik kena kayuh skalik daaaa haahaha

begitu cekal guna galah buluh hehehe
 kayuh punya kayuh sampai la kat seberang. dah call adik siap2 suh datang amek ngan motor. sampai je kt umah tgk ada lagi air. tapi tenggelam satu anak tangga je la. sempat makan nasik sekali kat umah. pastu sampai petang tu dah nak ujan balik, maka kami terpaksa beransur pulang ke umah mentua sebab takut xleyh nak lepas pulak kannnn. naya je majlis xde pengantin hahaha

masa nak menyeberangi jalan tu, agak lama jugak tunggu kot2 la ada orang nak datang belah sini kan. tunggu punya tunggu x datang2 jugak. aku ajak la suami seberang macam tu. dah excited dah nak main air kan hahaha. org kampung ctu cakap air paras pinggang je. alah, small matter la kan. walaupun suami berkeras taknak haha. encik suami x pandai berenang hehe
baru je jalan sampai air paras lutut, dari jauh nampak lori bomba datang. maka kami patah balik. naik kete bomba lah heheh

kereta bomba penyelamat

eh gambar sesat pulak. ni masa naik bot. time ni suami x berkayuh lagi

muka suami excited naik kete bomba haha

ni la gambar keadaan atas jalan kat kampung sebelah.
aku pon ni 1st time naik kete bomba tau sepanjang 24tahun hidup ni. kawasan ni memang tiap2 tahun akan banjir dan tenggelam jalan. tahun lepas adik aku jadik tukang kayuh bot abah ulang alik bawak orang seberang jalan tu, hehe. dapt la bape rat jugak.

haihhhh, teringat balik kenangan main air kecik2 dulu. setakat terjun dari tingkap umah dah perkara biasa. best woooooo!

Dec 8, 2011

kenapa aku tak rasa ianya cool ponnnn!!

10:36 PM
reactions 
0 ♥
hai guys n girls sekalian!!!!!!!!!!!!!

fuh lega akhirnya dapat jugak internet. satu hari suntuk duk try masuk guna digi b.band xdapat2 kat lappy hubby  nih. kompite aku dah xleyh bukak sebab akunye transformer meletopppppppppppp!!! dush2

semalam aku malas nak fikir panjang, masa nak pakai iron dr jepun tu main taruk je kat extension jepun. bia jap. sekali BOMMMM!!! meletup berasap2. naseb baik x kuar api ke apa. n now xleyh pakai dah nak kena beli transformer baru tp duit kena kibishi skettttttttttttttttttttttttt. T_T

ok. berbalik kepada tajuk. last weekend, aku dating ngan hubby g tengok wayang cte PUSS IN BOOTS. ok cte sangat2 la best n kelakar. ktorg memang gelaka x hengat dunia lah. lagi2 pasal "ooo cat " tu. mmg menghidupkan suasana betol. balik2 je terus ktorg google carik kucing tu kat youtube.

eh dah lari tajuk. sbenanya nk cte pasal  benda lain. cmni, masa ktorg beratur nak beli tiket tu. kat depan ktorg ni ada la sorang mamat. ngah cakap2 sorang2 la pulak. pastu aku intai2 rupanya kat telinga dia ada handsfree. ok fine. tapi  bila tengok kat tangan dia terus aku rasa nak pitam. mana taknye sedikit punya gabak la handset kan. bukan nak kutuk sebab handset tu mmg y latest punya. trend zaman skang mcm ipad tuh! tp mcm bukan ipad sebab mcm kecik sket dr ipad. tp kompem lagi besar dr iphone. kalau letak kat telinga mmg kena gelak kaw2 aku rasa. so mamat tu duk pegang letak atas tapak tangan. tak rasa menyusahkan ke pakai phone besar2 ni ek. rasa macho ke ek pakai phone mcm tu? haha ke aku y jeles sebab xde? :P

p/s: encik suami, belikan satu!

Dec 6, 2011

masuk umah baru yeay!

6:31 PM
reactions 
0 ♥
hai hai hai

hmmmm arini nk cte psl apa ek. rasa rindu gila blogging. sangat2. dulu kat nihon(jepun) semangat la jugak blogging smbil buat duit ngan nuffnang. skang mcm hampeh. malasnyeeeeeeeeeeeeee. erm actually keadaan x mengizinkan. maklumla duk umah org ni xleyh nk bebaskan diri sgt. nanti apa org ckp kannnnnnnnnnnnnnn. saya kan isteri solehah ehem3 hihihi

okay......................

masih lagi sibuk2 ngan urusan umah baru. umah sewa je dulu ni sebelum beli umah snirik kan. ehem3.
semalam pergi interview kat jvc manufacturing.position RnD electrical engineer. sebelum interview ada test electrical and software. hmmm aku dah cuba buat y aku mampu. untuk interview lak aku cuba jadi diri aku. bak kata org jawab je lah y mana terlintas kannnnnn. hahaha

alamak, kalo ada org google pasal interview nanti jumpa blog aku cmne? aduhai abeslah terbongkar segalanya. xpelik pon kan sebab aku pon google kot2 la ada prg pernah g interview ngan jvc manufacturing, kot2 la gtau test apa yang kua kan. so aku sedikit sebanyak membantu dorng gak kan hehehehe. ok watever!

then pagi ni berita mengejutkan. dapat emel utk interview kat kl lak. br apply semalam. xsangka dia panggil pulak. ramai y apply . alhamdulillah. rezeki kan. mmg la belum tentu dpt tp kadang2 bukan senang nak dipanggil interview kan. alhamdulillah. apa2  pon kena bincang ngan encik suami dulu. ahaks!

skang duk packing2 utk g umah br malam ni. ohhhhhhhhhhhhhhh!

ok, till then. will keep you updated hehe


Dec 2, 2011

Away from Penang...

1:08 AM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum semua. Dah berkurun kan aku tak berceloteh kat sini. dah hilang suara gamaknya. Banyak yang aku nak kongsi kat sini tapi dah tak tersusun. banyak sangat yang aku langkau. smpai taktau nak mulakan dari mana dah. 

so aku buat summary je boleh? hehehehe

Sebenarnya aku bukan lagi tinggal di Penang. Belum sempat aku ingin bercerita kehidupanku di pulau sana, kini aku dah beralih arah. sungguh cepat masa berlalu. Sekarang ni aku bersama suami kat shah alam. what? what? what? suami????

hihihihi yes.yes and yes korang. im married.7 november. tarikh keramat aku bergelar isteri kepada suami tercinta. tu la korang, sape suruh x follow belog kawen aku hahahaha. tuuuuuuuuuuuuuuuu ada kat tepi hehehe

ok. now aku  tengah carik kerja kat shah alam la pulak. 25hb lepas my last day kat kobe. sobs, sedih tau nak tinggal rakan satu department. nak tinggalkan team y sempoi. ish, sedih la pulakkk :( will miss u guysssss. eh takleh lebih2 nanti suami jeles hehe. sebab department aku tu dimonopoli oleh kaum adam je hehe

haihhhhh rindu betul nak membebel lam belog ni. tapi buat masa sekarang kenot la.sebab aku menumpang teduh kat umah abag ipar ni. sementara umah kami boleh didiami sepenuhnya. sekarang sibuk angkut2 barang, nak carik keperluan sebab rumah kami tu betul2 kosong.

jap2, ke aku sepatutnya cerita pasal umah lam belog lagi satu? hahahahahahahahaha. see? kan da susah sekarang sebab ada banyak belog. dulu sibuk merapu kat situ buat persiaan kawen, now dah kawen nak merapu ape lak? hmmmm xpe2, nama pun stepbystep , so akan berterusan sehinggalah step yang terakhir insyaAllah.

ok lah, nak temankan suami tidur lak. actually, aku tak ngantuk sangat sebab dah 2x tidur harini. bosan beb duk kat umah xde apa nak buat. cmne nak jadik surirumah sepenuh masa ni haha

till we meet again. tataaaaaaaaaaaaa.

Oct 16, 2011

DR FISH!

10:52 PM
reactions 
0 ♥
hye guys....



semalam join housemate n da gang jalan2 kat night market,batu feringhi(?). ni kali kedua aku p sana. mcm sebelum ni kami jalan2 cuci mata sahaja hehehe.

oh sebelum tu kami makan kat kedai kapitan. malinni(?) chikennnnn

pija n syifa

me n adilah
pastu masa on the way nak balik  ke kete,pakcik kat spa tepi jalan offer kami. foot spa(?) ,rendam kaki lam air bagi ikan makan. rm2 per 15min beb. sape xnak kan.so kami join je laaaa.

mula2 kena basuh kaki dulu. kang mati pulak ikan2 tu kalau x basuh kaki. lingkup kedai dorang sape nak tanggung? hahaha

pastu mula2nak rendam kaki amatlah azab! geli gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. dah la aku ni penggeli. eceh. mau taknye kami duk pakat meraung lam kedai tu. hahaha memang xmakan saman btol.

tapi lama2 beranikan diri jugak menahan kegelian. seronok pulak tengok ikan yang rakus makan segala kuman kat kaki aku. nampak sangat kaki kotor hak2. so sape2 yang nak mencuba silalah. seronokkkkkk


Oct 13, 2011

rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa T_T

8:23 PM
reactions 
0 ♥

Oct 5, 2011

nak mc boleh?

10:08 PM
reactions 
0 ♥

dah besar2 pon sakit gigi.adeihhh. xcukup ruang dah dalam mulut ni ,nak tumbuh gigi baru pulakkk keeeeeeee

Oct 3, 2011

i bukan anak dato`

9:07 PM
reactions 
0 ♥
housemate dah gerak p hongkong untuk seminggu. bermakna seminggu ni aku kena p keje sendiri. alkesah suatu hari jumaat lepas, konon2 nak berdikari naik bas. nak ulang alik p kejela sepanjang housemate xde nanti.

jeng jeng jeng,dengan penuh semangatnya aku tahan bas petang jumaat tu. walaupun nampak riak wajah pemandu yang macam nak taknak berhenti je

"kenapa tak naik bas lagi satu?"

aik?tanya aku ke?obviously, aku sorang je kan dalam bas tu. ke dia nampak orang lain ha ha ha ha.

"pakcik, bas ni pergi BJ tak?"

"bas ni mana pergi BJ. xde2, tak lalu pon ikut BJ. bla bla bla ..."

amboih2 bukan main lagi pakcik ni marah2 kan. aku apa lagi. balas balik la

"takpayah la nak marah2,saya ni baru 1st time naik bas ni.kat stesenbas tu ada je letak nama BJ" 
dengan muka separuh nak menangis kannnn. hahaha sure pakcik tu tahan gila nak gelak tengok muka aku

tetiba pakcik tu stop kat tepi jambatan. pastu dia duk terang2 lah segalanya pasal bas nye route bagai.yang mana satu hapa pun xlekat lam kepala aku. haha . agaknya pakcik tu kesian tengok muka aku yang separuh nak nanges tu hak2.

pastu terpaksa la aku menebalkan muka kat tepi jalan semata2 tunggu housemate balik keje. nak patah balik kilang lagi la malu. duk tepi jalan tu pun malu gak. dah la kebetulan ada motor rosak kat situ. mestidorang ingat aku nye motor.aiseymannnnn.

disebabkan bas xde,maka aku berulang la harini naik teksi. mahal tak mahal jugak la sampai kan ada orang cakap aku anak dato`. cucu datuk ada la. seminggu kot nak kena ulang alik. nak buat cmne. kete snirik xde. sabor ajelahhhhhhh.

p/s : awak, nak mini! hak2

Sep 5, 2011

alahai cuti 11 hari dah habes!

10:27 PM
reactions 
0 ♥
aku xtau kenapa tajuk post aku selalu macam ayat. bukan tajuk. xreti la weyh. orang lain nya tajuk post sumer cool2 buat semua orang terus click bila terpandang. tapi aku nye post mesti orang fikir 10x dulu baru click.xpun jeling sebelah mata je hak2.ok watever! taknakbaca sudah

cemana raya korang? banyak x habes duit raya? haaa kenapa aku tanya abes, sebabnya kan kedah besar2 ni,dah keje mana ada orang nak bagi duit raya dah. dah besar2 ni kena la pulak bagi duit raya kat orang kan. samala ngan aku.

seminggu sebelum raya kelam kabut tukar duit raya.isi2 dalam angpau. men redah je baper keping sebab sepupu sepapat ramai sangat. anak buah ada 2org je. so sediakan jela. nasib baik lebih haha. boleh aku guna lepas ni.

tema raya tahun ni ialah warna merah makngah!

taraaaaaaaaaaaa!

ada jugak warna pink2 haha

adik beradik seibu-sebapa

petang sket tukar tudung sebab rimas pakai belit2 hak2

Akhir kata, selamat hari raya semua!

P/s : nampak tgi kan pakai baju raya belang menegak.ngeh3

Aug 21, 2011

cimb queensbay working days!

9:20 AM
reactions 
2 ♥
dua tiga hari niaku duk search working days for cimb at queensbay mall. semuanya kerana nak tukar duit raya. walaupun aku tahu macam dah terlambat hahaha.

punya la aku cari2 tak jugak jumpa. bukak cimb webpage pun susah bebenor nak cari kategori ape. aku kan buta IT dan pengetahuan Am sket hehe.

so meh nak habaq mai.. lokasi cimb yang beroperasi pada sabtu dan ahad adalah terhad dan seperti berikut :


nak lagi details, aku bukak cimb website (http://www.cimbbank.com.my) dan cari branches berserta lokasi dan working days. seperti di bawah.


dan selesailah. sape2 yang jumpa keyword pasal cimb queensbay masuk blog korang tu sah2 aku yang carik haha.kesimpulan ; cimb kat queensbay buka pada harisabtu danahad. sekian

jom tukar duit raya!!

Aug 18, 2011

perlunya santapan rohani

7:04 AM
reactions 
0 ♥
harini dah masuk 18 august bersamaan 18 ramadhan. dah masuk 2/3 ramadhan. quran dah abes 2/3 ke?

itu lah soalan yang ustaz utarakan masa sesi tazkirah ramadhan semalam kat tempat kerja aku. agak tersentak. bulan ramadhan sepatutnya berlumba2 nak buat ibadat. tersentak sebab helaian muka surat alquran sikit je tersentuh. astaghfirullahhh...

syukur ke hadrat Ilahi sebab masih lagi berpeluang untuk dengar tazkirah, santapan rohani yang makin kering. kalau nak harap sendiri pergi cari pergi dengar sangat susah, sangatlah memerlukan azam yang tinggi. kalau tak sama je hari2. berlalu macam tu je.

part yang paling buat aku tersentak masa dengar tazkirah ialah pasal halal haram, keberkatan. macam mana Allah nak terima doa, amalan kalau apa yang kita makan, kita guna seharian tak mendapat berkat. Ustaz ada sentuh pasal barang yang kita guna seharian. kadang2 nampak ada tanda halal dari jakim tapi kadang2 tetap jugak syubhah sebenarnya.

Ustaz ada sebut pasal produk kecantikan. betul2 halalke. xde sumber syubhah ke. lagi pasal ubat gigi colgate lah yang dia cakap syubhah sebab ada guna tulang? aku pun taksure. katanya, rata2 produk diasaskan oleh orang cina. safi ke, safirah(?), banyak diasaskan oleh cina. kalau yang betul2 muslim yang jaga pasal ni mesti jaga. tapi kalau tak, dorang akan betul2 ambil berat ke?tu tak kira lagi produk2 luar negara. yang mat salleh buat.kompem ke semua bahan2 halal?

pastu kita guna, masuk dalam badan. macam mana Allah nak terima doa, amalan kalau semuanya tak berkat, tak halal sepenuhnya? kadang2 kita amek remeh pasal benda ni. nampak simple je kan. tapi kalau tengok betul2 , check balik amalan seharian start dari bangun tidur sampai lah tidur balik, agak2 semua yang kita buat, kita guna, kita makan tu berkat  ke? halal ke?

teringat pulak zaman2 sekolah dulu, duk asrama. kadang2 banyak barang keperluan abes. main rembat je dormmate punya. dalam hati, xpe.. ambil sket je. darurat. kawan aku baik. x berkira. tapi kita guna tanpa kebenaran jugak kan. dia berkira ke x berkira ke lain cerita. xtanya pun kadang2. boleh ke mcm tu? mesti la tak bolehkan. sebab setiap perkara kebaikan atau kejahatan yang kita buat akan dihitung. walaupun sebesar zarah. 

Ya Allah, betapa banyak dah yang x berkat. yang jelas dan x jelas. guna pen, pemadam. minum air. guna barang2 dalam bilik air. ye la, kat asrama kan simpan satu tempat je. tetiba ubat gigi xde, sabun dah abes. nak taknak terpaksa ambik. xkan xnak gosok gigi kan. tapi lepas tu lupa, x bagitahu pun. sama macam g amek barang kat kedai tak bayar la. kalau cmtu rasa macam mencuri kan. macam jahat gila. tapi bila hal2 remeh kat sekeliling tak amek kesah. 

pasal ilmu lagi la. timebelajar macam mana. g kelas tu betul2 belajarke. kat tempat kerja pun sama. mengular. cukup bulan dapat gaji. tapi macam mana kita nak kira gaji kita tu berkat ke tak. campur ngan duk mengular. balik beli makanan. walaupun halal makanan yang kita beli, tapi sumber tak halal. macam mana hati kita nak jadi baik?

agak sesak nafas . tapi tu lah hakikat. ramai yang x sedar n tak ambilkesah. termasuk aku sendiri. 

Aug 17, 2011

bila stress ingat abah

6:50 AM
reactions 
0 ♥
hai hai hai

sekarang i dah kerja tau. hak2 ngade2 nak ber"i" pulak kan. bila hitung2 dah nak masuk 4bulan keje. awal2 dulu terkapai2 dibiarkan menjelajah pelusuk production floor, kenal selok belok mesin sebab aku kan under maintenance. satu2nya engineer pompuan under maintenance. xtau nak bangga ke nak risau, nak cuak. mix feelings.

mula2 keje biasala...bos xnak bagi keje sangat. sebab dia mesti la lagi tau yang aku ni xtau apa2. fresh grad la katakan. aku ni part time pun belum pernah buat. setakat jual kuih time daisai(universiti festival) tu ada la hak2.

skang bos dah start bagi aku handle projek kecik2. mungkin nak test how fast i can learn. masih jugak terkapai2. nak kena ikot flow bos besar n bos kecik. nak kena adapt ngan new team members. nak kena jaga hati semua orang. cuba untuk tak nampak macam pilih kasih ,berat sebelah.

dan benda2 kecik macam ni kalau campur2 terus lah nampak macam big problem for a beginner like me. terus rasa stress. rasa nak berhenti keje. rasa xtahan. kadang2 xbuat apa2 keje pun just tgk n blaja cara dorg buat keje pun boleh jadik satu stress haha. berdiri dari kol 8 pagi sampai 530 petang dalam line pun boleh buat aku stress. haha. entah. macam2 lah

tapi setiap kali rasa stress, rasa nak give up terus teringat kat abah. teringat abah dah berpuluh2 tahun keje. keje abah tu lagi la payah. membanting tulang 4 kerat. balik rumah hujung minggu je. ce cakap kat aku, sapa yang x stress keje cmtu. weekend je jumpa fam. untuk berpuluh2 tahun. can u imagine that?

bila fikir cmtu, terus rasa insaf jap. aku nye stress ni ciput je kalau nak banding. keje baru 3bulan lebih. dah nk ngade2 kan. 

so sabarlah wahai hati. nantoka dekiruyo. :)

Aug 8, 2011

great weekend~

10:48 PM
reactions 
0 ♥
cuti hujung minggu aritu pergi jalan2 sakan. mula2 p umah kawan aku kat sungai dua. konon2 nak bermalam satu hari je. duk lepak2 tunggu kehadiran cik thirah yang penuh gossip dan juga cik pae. kami lepak2 tapi tuan rumah kuar pulak. so kami main monopoly deal je la hahaha.

then satu malam bergossip2 sampai la mata xleyh nak bukak. tdor terbongkang. tuan rumah xtau tidoq kol bape. esok pagi2 cik thirah n cik pae kua awal sebab cik thirah ghajeng betol keje. kami yang lain tidoq lagi haha.

sampai lah mak izzat datang. ajak p umah tok dia kat sik, kedah. cari buah rambutan. yeay! maka bermulalah perjalanan menikmati keindahan alam. hehehe. sampai2 je kat sana disambut mesra ngan tuan rumah. n yaya! sangat comelllll. melatah pon "Allahuakbar" tau x. insaf2.

pastu g carik buah rambutan. konon2 nak kait la. skalik dah ada orang tolong kaitkan hahaha. maka kami buang daun2 je. pastu masuk umah main monopoly lagi. pastu anak2 kecik nak jugak main. depa sumer baring pura2 tidur aku lah duk layan. perghhh jenuh gak la nak layan budak2. cmne nak jadik mak niiiiiiiiiiiiiiiiii. haiya. renshu2. hihihi <-- gelak gatal miang hahaha

then gerak balik. singgah pasar malam beli nasik kandar dan segala macam makanan sebab orang jauh balik mengidam macam2 nak makan haha.
keesokan harinya cik pae dan cik thirah datang lagi. konon2 nak g wat facial tapi kedai berhampiran tutup pulak. maka kami p je la jalan2. mula2 p pantai. kotor.... sedih je tengok pantai. terus ingat kampung halaman. sobsss~

then pergi mana ntah aku lupa nama tempat. duk dga depa sebut2 macam kailan. tapi tu macam nama sayur. tiap kali depa sebut aku terbayang kailan ikan masin wahahaha. sorry guys hehehehe

cik pae , cik izzat n cik pijah wt facial. aku n cik thirah bergossip kat lua sambil tengok2 macam2 ramuan. last2 semua barang kami hangkut, kalau x cantik lagi xtau la hahaha. on the way balik singgah pasar ramadhan beli nasik kerabu yeay! ngan sata. cmne aku boleh lupa nama. sesedap oren je penggil otak2 hahaha. tapi yappa kt ganu jugak y menarik selera aku. beli tembikan kuning! my fav hehehe

dah lepas makan2. siap2 nak balik. sempat lagi monopoly deal 2,3 round haha. memang ketagih. lepas tu bermulalah perjalanan aku balik bj ngan pijah. alsudahnye tertinggal buah namnam ngan rambutan :(

Aug 4, 2011

rindu kampung. dan juga sushi jepun hehehe

10:22 PM
reactions 
0 ♥
 last week, aku p jalan2 makan angin piknik bagai kat pantai miami n pantai shamrock kat sini. nama xley blah kan. mula2 hajat nak jalan2 je sekalik lalu pulak kawasan tu. siap ada gerai2 lagi tepi jalan. maka singgah la. tapi tak banyak kawasan pantai yang boleh lepak. semua macam dah nak tenggelam. usaha la jugak cari kawan yang boleh lepak2


pantai miami yang warna keruh.

kat sini siap boleh nampak lagi batang paip besar yang dorang salurkan air2 dari mana aku taktau la. tapi memang xde selera la nak mandi. yang peliknya ada pulak anak2 kecik yang pergi mandi. xtau la cmne boleh ada perasaan nak mandi. maybe dah biasa kot. aku nak g basuh kaki pun xsampai hati.

main monopoly deal. jangkit ngan hosmet hahaha
and the next day kami pergi pantai shamrock lak. dekat je ngan pantai miami tu. kali ni semangat penuh waja bawak bekal segala. ipod, speaker sebab nak berpiknik lawan battle men monopoly deal. tapi sayangnya tertinggal kat umah. zannen.




pantai shamrock ni pon sama je tahap air dia. sebab dekat je pon ngan pantai miami tu. kat sini lagi la. sampah2 berkeliaran. ngan botol air, kotak minuman. haihhh musnah sudah alam ku. teringat pulak lagu hijau nyanyian zainal abidin. 

ni pantai kat terengganu. boleh nampak air hijau lagi. rindunya nak mandi pantaiiiiiiiiiiiiiii

on the way balik nampak satu benteng ni yang letak bendera malaysia terpanjang. masuk malaysia book of records. gigih nak ambil gambar.

tapi kepala bendera xsempat. hahaha
then pergi makan sushi.sebab ada orang tu br dapat gaji. ni yang aku try2 nak telan. walaupun tahu hakikat mesti x sebest sushi jepun. 



yang lain x sempat nak amek gambar dah ngap. tapi memang jauh gila beza dari jepun. ngan ada lalat nya lam kedai. pastu penutup tu dorang xbasuh pun letak balik. pastu kertas menu tu boleh men letak2 je atas nasik. omg. memang jauh gila ngan suasana jepun. dah la duk depan customer. buat cmtu lak. heh, memang jatuh terus standard kedai yang aku duk pandang tinggi dulu. haiihhhh. no more sushi kat sana.

Aug 1, 2011

ghost month in ramadhan? ho ho ho

12:45 AM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum :)

Sedar tak sedar dah masuk pun bulan ramadhan. dan kali ini aku meraikannya di Malaysia insyaAllah kalau diizinkan untuk aku terus merasainya tahun ini. amin. dah tak dapat nak rasa pengalaman puasa di jepun. tapi sekarang jepun musim panas kan. so sangatlah bersyukur dapat puasa di Malaysia negara terchenta hehehehe

Timing rasa macam baik je sebab kebetulan start puasa esok, sama ngan start keje. pembukaan minggu. bersemangat lebih sikit hehe.

moga tahun ini aku diberi banyak peluang untuk menggunakan sebaiknya apa jua kelebihan di bulan mulia ini. kelebihan yang tak ada di bulan lain seperti terawikh. akan kuusaha jugak cmne2 pon untuk buat. kalau xleyh pergi masjid, insyaAllah akan diusahakan buat sendiri kat rumah. semoga semangat berterusan dan kuat. syaitan dan iblis dah kena ikat maka segala2 nya bergantung kat diri sendiri la kan. xde dah godaan2 semua tu.

oh ya, cakap pasal syaitan dan iblis ni. start dari malam tadi aku perasaan kat bawah2 tepi jalan umah aku ni orang cina da start bakar2 colok letak kat tepi. pastu siap letak makanan bagai. tertanya2 la jugak apalah yang dorang buat. tambah2 lagi kat tepi pantai semalam jumpa colok yang super duper besar x hengat punya. 1st time jumpa haha. besar lengan aku kot.

kebetulan masa nak naik tadi ada makcik ni ngah sibuk duk bakar2 colok dia tu. so aku tanya je la terus. ade special event ke apa. makcik tu cakap sekarang ni kalau ikut kalendar cina, adalah ghost month. so dorang kena bakar colok tu dan letak makanan kerana dipercayai waktu sekarang semua roh2 akan bangkit. xkisah lah sama ada kemalangan atau pun kematian disebabkan apa sahaja. so kena bg makan la supaya dorang x kacau2. begitulah alkesahnya. yang paling tak bleh tahan, ramai pulak makcik pakcik cina ni bagi biskut kegemaran aku kat hantu2 tu. scaryyyyyyyy~

kalau nak tahu lebih lanjut pasal ghost month ni boleh tengok sini. aku google siap2 untuk korang haha. baik kan.

apa2 pun, selamat berpuasa! jangan nakal2 ponteng puasa. jangan sengaja cipta alasan gastrik sebab taknak puasa. aku pun ada gastrik tapi so far xde la sampai xleyh puasa. dengan syarat kena bangun sahur la hehe. hopefully sakit2 yang macam aritu tak datang. amin.

jom tidoq! esok nak sahur oyeah~

Jul 27, 2011

no oily+spicy food, no black coffee, coca cola, pepsi uhuk3

4:45 PM
reactions 
0 ♥
fuhhhh! lama bebenau x update blog. sementara cuti satu hari ni baiklah aku tuptaptuptap jap hehehe. 

pagi tadi terjaga pukul 6 ( selalu bangan after 630 hehehe) sebab perut sakit. tapi tahan. 615 terjaga lagi sebab perut makin sakit. sama macam sakit akhir bulan 4 before datang penang aritu. mula2 ingat sakit perut memulas biasa pagi2 tu. so wat biasa la. tapi macam pelik gak sebab malam tadi x makan pun jamu tu. cewahh makan jamu tau skang hak2.

tapi makin lama makin sakit yang memang xleyh tahan. duk mengerang menangis merengek tapi xkurangkan sakit pun. dari duduk , bangun, telentang, meniarap sumer posisi dah aku buat tapi sakit tetap x hilang. bayangkan la kesakitan tu datang setiap 5 min dari pukul 6. sakit yang xleh nak digambarkan dgn kata2. fullamak bahasa xnak kalah haha

bila duduk terus datang rasa nak muntah. meluru la masuk toilet. eh xde la lari2. berlagak cool lagi hak2. aku rasa makanan dah abes hadam kot yang malam tadi so xde apa yang nak dimuntahkan. maka keluar la cecair hijau muda gitu. pahit gila! xpernah pulak aku muntah2 hijau ni. kalau y masa 1st time sakit dulu xde la muntah hijau. muntah keluar nasik sebijik2 ada la.

dengan perit tekak nya, sakit perut lagi. memang aku xtau nak buat apa. ambil air panas letak lam cawan pastu letak tepi perut. buat cm ala2 tunku(?)/tungku(?) gitu. xleyh nak letak atas perut sebab sakit sangat. duk tahan je sakit setiap 5minit tu. kesian jugak la kat dia sebab aku duk kacau dia pagi2 sebab nak mengadu sakit2. tapi apa dia boleh buat melainkan bagi kata2 semangat seperti "sabarlaaa, nanti nak beranak lagi sakit"

hahahahaha aku macam nak tergelak, nak marah semua bercampur2. so aku jawab balik "kalau beranak dapat anak xpe, ni sakit perut bukan dapat apa2" haha. abes xde idea lah nak cakap. sakit punya pasal kan.

lepas tu aku tertidur balik. bangun sebab orang streamyx datang instal bla3. yeay! pastu siap2 turun bawah nak pergi klinik. nasib baik dapat ngan doctor dulu. sebab aku pernah gak cte masa aku kena dulu2. after sesi soal jawab doktor tu cakap sebab gastrik. perut ada gas. pastu dia bagi tunjuk aku list ubat yang aku kena makan. mak aihhhh. 6 jenis ubat. 5 kena makan 3x sehari n satu setiap pagi. aiyoyoyo.

doktor tu duk tanya kenapa aku ni kurus sangat. dah la mula2 tu dia cakap aku tak paham sangat. haha lawak gila. aku duk citer la aku ni dah makan banyak dari orang lain dah tapi sejak duk nihon memang berat susah gila nak naik. kalau dulu aku lepas nak derma darah sekarang tidak lagi. berat x cukuppp! haihhh nanti pergi amek baju nikah bukannya xmuat, longgar ade la hak2

maka mulai harini kena kibishi kat diri sendiri lak. no oily food, spicy food, no black coffee tapi nescafe xpe skali sehari. no cokes n pepsi. pendek kata xleyh minum air bergas lah. gambarimasu!

p/s: tetiba baru tersedar entri terpanjang ahaks

Jul 20, 2011

dapur oh dapur, bila mau berasap?

9:08 PM
reactions 
0 ♥
percaya atau tidak. start dari hari pertama jejak masuk umah sewa kat sini sehingga lah sekarang tak pernah lagi masak untuk diri sendiri. paling2 mantap pernah bagi dapur berasap hanyalah dengan menggoreng daging bege ramly! can u imagine how is my life right now? haihhhh...

dulu time duk sorang2 kat nihon gigih masak tak kira masa. asal lapa je masak. kol 12 malam pon aku sanggup masuk dapur kalau lapa. eh lapaq. i kan orang utagha skang ngeh3.

tak tau la nak cakap macam mana. nak kata kerja penat sangat sampai xlarat nak masak, mak aku nye kerja lagi la penat kot. aku ni dah la duk lam ofis siap ada air-con. alasan kemain lagi kan. macam mana dapur nak berasap kalau barang2 mentah satu habuk pon tarak? haha. last week semangat gila bawak periuk nasik segala. konon2 nak masak la kan. alih2 duk lam kotak sampai la skang x bukak2. 

cmno nak asah bakat memasak ni? i duk ramai2 ni segan jadik lain macam haha. kalau duk sorang aku men bantai je masak ikut selera ngada2 aku ni. hentam sajalah. kalau tak sedap tekak sendiri yang nak kena telan. haha. *alasan takmau masak

ce bagi sikit tips untuk menyemarakkan semangat nak masak. nanti nak isi perut anak orang xde la segan bebenor. hehe

Jul 14, 2011

i miss everything in the past

9:59 AM
reactions 
0 ♥
masa mula2 masuk sekolah menengah dulu rasa macam tak kenal lagi erti rindu. ceh ayat bajet cool sokmo. tapi bila dah start jauh ngan family, rindu tu makin lama makin berani nak datang. tapi apa-apa pun hidup nak kena terus jugak. lepas tu masuk persediaan nak pergi jepun. time ni lagi lah rindu yang membuak2 sangat kat sekolah lama. rindu 5 uniques kat skolah. rindu tarbiah kat sana.

bila dah terbang pergi jepun, rindu pulak suasana kat aaj. sebab kat aaj duk kelompok yang sama. pusing kiri kana depan belakang muka sama je. sampai satu tahap dah bosan sebab alih2 muka tu je kan duk hadap. tapi bila dah kena campak serata jepun, mula la rindu balik kehidupan aaj. rindu nak main basket, main futsal yang lebih masa rehat dari sepak bola. rindu time yang konon2 nak jogging tapi last2 terbungkang atas katil je.

bila pergi jepun, start campur ngan senior. berlainan umur. duk setempat like a family. banyak termpat bergantung. diberi tunjuk ajar. cmne nak hidup kat negara orang. mcm mana mula2 pergi x pandai nak handle duit. senior nasihat macam2. hang out sama2. jalan sama2 gerak ramai2 konvoi atas jalan. oh rindu gila. tapi tak semua kekal macam tu. bila ramai dah balik, and aku yang jadik senior dah rindu balik nak jadik junior.

sama lah jugak keadaannya sekarang. dah start kerja. no more life as a student. unless aku sambung master kang. rinduuuuuuuuuuu sangat nak kembali ke waktu belajar. sekarang dah xley mcm dulu. dah kena keje. nanti kalau lah x kerja mesti aku rindu nak kerja lak kan? haihhhh

so, apa yang aku rindu sbenarnya?

Jul 13, 2011

Penang~Shah Alam. kenapa 7jam?

12:57 AM
reactions 
0 ♥
Sejak-sejak datang Penang ni makin kurang aku update . haihh malas betul. sepanjang 2 bulan duk sini dah 3x aku ulang- alik naik bas dari sungai nibong ke shah alam. hujung minggu je balik kampung.eh, sejak bila ada kampung kat shah alam ni hahaahaha.

Actually, aku balik rumah akak aku kat p.klang. sambil2 nak uruskan apa2 yang patut n yang berkenaan. Masa mula2 nak naik bas tu punya la cuak. kali pertama nak naik bas, aku kelam kabut g station sg.nibong. bas dijadualkan gerak kol 730. penumpang kena ada kat platform kol 715. aku dengan innocent nya sampai kat situ pukul 7 lebih sket. tunggu punya tunggu jam 740 bas x sampai2 mula la aku kelam kelibut. takut kena tinggal la, ape la. macam2 ak fikir. 

tapi bila tanya member aku,bas memang datang lambat. memang pon. 745 bas datang. sekalik dia duk tunggu sampai kol 8 baru gerak. aku mula2 tensen dah satu badan tapi sabor je la. keinginan nak menjauhkan diri dari penang sangat tinggi kan ahaha.

tapi tak seperti yang aku dapat info, sepatutnya perjalanan 4-5 jam tapi jadi 7jam lebih. macam mana hati aku tak panas kan. sebabnya dia p stop kat jalan duta, pudu sumer. pastu pukul 1230 tu baru sto makan kat slim river. kot. sebab bas tu siap kua tol ke slim river. aku duk dengar2 pakcik drebar ckp kat ipoh. haaa jangan la gelak ke apa sebab aku xtau, slim river ke ipoh. dekat ke jauh dua tempat tu jgn tanya aku. xtau! haha. aku duk heran nape la dorang  ni suka sangat stop kat situ. x stop kat r&r je. after 4 hours br smpai situ then kena sambung lagi 2hours++ untk sampai kl. boleh x? 

kali pertama aku boleh la nak buat xtau je kan. then 2nd time aku p kaunter lain. siap tanya lagi kat orang tu sampai kol bape. bila makcik tu gtau kol 12 aku pon lega la kan. ingat ok la tapi sama je sebab sampai kol 3 pagi gak. penat tol!! serius terus tak suka bas penang! walaupun xde kena mengena ke ape. sowi la org penang ahhaha. aku penat la naik bas 7jam. macam nak pergi johor dah tu kot.

pastu last week buat keje gila pergi shah alam time orang duk sibuk2 ngan perhimpunan BERSIH 2.0. x ke tegar? agak2 kol bape aku sampai? haaaaaaaaaaaa. jengjengjeng

to be continued~

*malas nk menaip. ngntok nk tdoq. oyasumi

Jul 4, 2011

BUDAK BUSUK!

9:54 PM
reactions 
0 ♥

ini adalah budak busuk yang call aku masa on the way pergi p.klang sebab nak nyanyi lagu ibu, papa n nenek.
sangat comel lah kamu ni anas. x sabar nak jumpa cik ikin ek
time nak balik dia buat2 sombong taknak salam, siap genggam lagi tangan. haha
tapi dah sampai kat pintu baru datang dekat ek. 
next week jumpa lagi ok~

Jun 29, 2011

penat rupanya kerja ni

10:04 PM
reactions 
0 ♥
sejak dua menjak ni, dah malas nak aktif sangat.

twitter ke, facebook ke, blog ke.....

hari2 balik keje makan nasik layan drama tengok berita sat dah terlelap depan tv.

sekarang ni pantang letak kepala sket, sure tertido.

syakaijin la sangat kan~

*sigh*

Jun 25, 2011

suatu hari di hari ini

12:47 AM
reactions 
0 ♥
harini vendor datang. chinese. sebab nak tukar touch screen kat machine. so dorang kena ubah software.

scene 1
vendor 1 : '&)#$&%")&$(=)~")~("''$&!#"$$'(%'=&|
vendor 2 :  (=($'(&#%!)'!"#(=%)%)|!&)&$)($~!)#|!
tech 1 : #&($="~)()(')(&"!'&%#$'$#)&#&("='#&#$~$
bos kecik : '$&!"#&)$(!~)$!'$!(&$=
aku : wa pu min bai <-- ni pun tech aku y ajar sket2

aduhhhhhhhhhhhh. 

scene 2

bos kecik : &#'$(~"!|!("'%#'("=)$=|="~)(#)'"&#)%"'=)"~($~"(%='~(~
vendor 1 : "&($=$%&" MANUAL '$'"&#$`"~#'$&()"# PASSWORD'$)&)"#%&#

aku (berdiri belakang bos n vendor): ooooooo (sambil angguk2 kepala)
tech 1 : huii, paham ka?
aku : mesti la. kena pergi manual untuk tukar setting kan?
tech 2 : pandai2.

*pandaikan aku tembak? hahaha. 
nak hidup kena pandai2 kuang3 T_T


Jun 22, 2011

something is missing….

11:27 PM
reactions 
0 ♥

kadang kadang rasa macam hati ni kosong je.

rasa rindu sesuatu, yang pernah ada dalam hidup aku tapi dah hilang

tetiba macam jauh. sunyi. sepi

macam nak menangis.

harini rasa lemah.

kadang-kadang kita tahu apa yang perlu kita buat. yang patut kita buat. yang wajib kita buat. yang wajib kita tinggal. tapi dalam pada duk beringat2 tu still jugak nak buat. nak tinggal. kenapa la senang sangat terpedaya dengan hasutan setan. lemahnya la hai hati.

T_T

Jun 19, 2011

i love u abah!

10:51 PM
reactions 
0 ♥
enough said.
terima kasih abah for everything. 

*homesick*

p/s : tulis banyak2 kang aku nangis tersedu2 mata bengkak cmne nk g keje esok?

Jun 12, 2011

pengsan sebab stress keje?

5:30 PM
reactions 
0 ♥
pada suatu hari....

entah di mana silapnya, hari itu tidak seperti hari-hari  biasa. rasa macam penat sangat. mengantuk terlebih2 yang memang tak boleh nak tahan dah. menguap tak henti2. pening pun bukan main mencengkam kepala aku. time terima ilmu dari Iiex Montana & the gang pun aku samar2 je masuk lam otak.

balik dari line, aku naik tangga pelan-pelan je. mata separuh bukak separuh tertutup. tetiba sampai di tangga teratas fikiran aku mulai kabur. macam xnampak sangat jalan. pastu terus gelap. 

aku dengar bunyi bising-bising di sekitar aku. macam suara Hovenia Dulcis. Cunninghamia Lanceolata pun ada. eh macam suara doktor. aku pura2 tidur. konon2 xsedar lagi la. 

doktor : badan dia terlalu letih. dan juga stress
Hovenia : aduh macam mana boleh jadik macam ni. baru je keje.

aku (dalam hati ) : ehhhh. mana boleh macam tu. 
lalu aku terus bangkit. nanti kena buang keje mcm mane?
 aku : doktor! saya sehat je. saya ok. saya yakin mampu handle keje ni
doktor : tapi badan awak tak mampu.
aku : ..................................

saya taknak berhenti keje! 

pastu tengok2 jam dah pukul 5. eh dah boleh balik. maka siap2 kemas bag terus turun tangga dengan sihat walafiat.

haaaa, kalau nak tahu ni la yang aku duk mengelamun time mengantuk x menahan last week. boleh x? kadang-kadang keje penat sampai macam2 boleh muncul lam kepala otak. lagi2 nak tunggu saat2 terakhir masa nak keluar scan id card. haihhh, keje oh keje.

Jun 9, 2011

jangan mudah selesa

10:10 PM
reactions 
0 ♥
Alhamdulillah, dah nak masuk 6 minggu aku keje. 1st time ni keje. seumur hidup xpernah pon buat part time ke keje mana2. setakat jadik babysitter kt umah snirik tu adalah. Masa mula2 masuk memang aku tak nafikan, sangat2 la cuak dan risau. sekarang pun cuak gak. cuma berkurang sket la. masih banyak lagi yang aku perlu belajar. banyak nak kena catch up. aku ni dah la under maintenance. kena la tahu banyak machine. 

mula2 join project team dulu, aku duk je kat tepi machine tengok dorang buat keje. nak tanya segan. plus, tak tahu nak tanya apa. boss lak mcm garang je. serious cuak. masa tu rasa mcm hopeless gila! tercegat je macam tunggul kayu kat sebelah machine besar gedabak. orang ke hulu ke hilir buat keje, aku terkebil2 pegang buku pegang pen tapi xtau nak tulis apa.

tapi lama2 aku dah boleh la nak bukak mulut sikit2. nasib la ada yang bukak mulut dulu. lama2 aku dah boleh masuk sket. nak masuk line pon xde la rasa segan ke apa. sekarang ni dalam kepala ada satu je. takyah malu nak tanya. xkesah lah nampak macam kau bodoh gila bila tanya, janji kau tanya! xde la nanti jadi bodoh sombong kan.

tu cerita ngan bos kecik. ngan bos besarpulak lain kesahnya. mula2 join department meeting dah kena buat meeting minutes. aku  ni lagi la biol, cmne nk buat meeting minutes ni oiiiiii. memang la kalo g mana2 aku suka je bwk pen ngan kertas. tapi skang ni dah alam kerja kot. mana boleh pen ngan kertas tulis cincai2. haaaaaaa, time ni pon berat jugak mulutnya nak tanya org. mula2 nk start tanya tu tangan dah seram sejuk bagai. mana taknya, dalam department aku ada 2orang je pompuan. i kan pemalu. hak2. *lempang sket bleh?

hari2 berlalu dengan pantas. penat toksah cte la. walaupun aku x buat keje mcm dorang kan. tapi ada la sket2. setakat panjat machine, buat wiring bla3 tu ada la sket2. x campur ngan aku melatah sana sini sebab dengar bunyi macam2 dari machine. adoi malu la oiii!

sekarang ni xtau la mcm mana dah nk update, xde masa. balik2 je rumah penat kot. lepak2 jap kalau baring kompem lelap terus. pastu malam pulak tumpukan sepenuh perhatian ngan engage n wedding preparation. *ehemmmm* nak tau story pasal tu g jenguk stepbystep ok.

till then~

p/s : isi ngan tajuk lari lintang pukang, korang kan dah besar pandai2 sendiri la cari kaitan n buat kesimpulan ek. hihi

May 25, 2011

nak balik jepun boleh tak?

11:05 PM
reactions 
0 ♥
after dah start keje ni, dah rasa macam mana perasaan hari 1st day kerja yang xtau apa2, pastu dapat lak bos yang memang nak tgk ko nye doryoku(usaha) snirik utk start kenal everything, plus masuk lam suasana kerja yang kalau x tanya u will get nothing. and semua tu buat ko stress! kuang3.

eh apa kaitan ngan tajuk? i dunno. miss japan really much! lagi2 after trauma butik inangsari . xpernah la pulak aku kena mcm tu masa kat jepun dulu. kecewa!

pastu culture shock ngan penang`s traffic, how people in penang drive  boleh buat sakit jantung. macam mana orang yang baru dpt lesen mcm aku ni nk try bwk kete? ahahaha. pastu rumah pulak dikelilingi foreigner je! dah la lately byk pulak kes proses2 dadah lam rumah lam berita. pastu nampak notis amaran kat keijiban tulis byk kes pecah masuk la. uhuuuuuuuuuuuu. mcm mana aku x rindu jepun? ceh dan2 je kan alasan nk lari dr realiti. hak2. mcm la kat jepun dulu x pernah dpt ancaman dr org jepun.

kenapa ek aku rindu jepun? apa la y ada kt jepun y xde kat malaysia ni agaknye ek.

yosh! mari kita bersemangat menempuh hari esok! *tiba2

May 15, 2011

OH MY PRADA.....

10:06 PM
reactions 
0 ♥
pagi tadi bangun dengan mata basah. why? sebab malam tadi mimpi kena marah ngan bos. why? sebab dia bagi kerja teruk2 n x dpt buat. betapa dahsyat nye aku fikir pasal this job. my current job. my boss. *sigh*

last friday, masuk line join project team kat satu mesin ni. pastu ada sorang mamat ni gtau serba sedikit perkara yang aku patut tahu. at first macam ok lagi. then, aku pergi belakang mesin. bahagian yang guna plc tu. dia bukak bhg yang ada main power jugak tu. wayar berselirat sana sini. biru, merah. full! kotak tu 4 times bigger than me!! pengsan!

nak masuk tadika balik aci x? uhuk2.

May 14, 2011

join GA my bestfren boleh?

10:51 AM
reactions 
0 ♥

ni la my bestfren yang dah nak kawen tak lama lagi. saja gedik2 nak memeriahkan majlis kan hahaha.
meh kita jawab soklan.
A. tarikh nikah : tarikh nikah kau awal 2 hari dr tarikh nikah aku. kalau ko tahu tarikh nikah aku, ko tau la jawapan tu mesti betul punye!!! haha
B : karier dan tempat bertugas : keje ko ni buat budak2 takut la. sian dorg haha. pastu ko keje kat tpt boleh buat ko jadik hitam!!! =p
C : kenapa perlu pilih saya : sebab aku nak nemo tuuuuuuuuuuu! ahahahaha

amacam weh? ok tak? hahahaha. aku saje je nk memeriahkan majlis. 

haaaaaa. sape2 nak join p la join. soklan semua simple! boleh dapat depan mata je. aku bagi peluang korang menang ni. meh sini nak tag orang : 

May 11, 2011

nanti boss marah cmne?

10:39 PM
reactions 
0 ♥
banyak sangat nak merapek
tapi otak x larat lah. 
cmne nak survive ni?
cmni ke hidup as shakaijin(org y bekerja)?

pagi2 bangun kol 6 (harini terlajak sampai 630)
siap2, breakfast sandwich sekeping,  minum nescafe.
tak pun makan cereal.
telan jugak walaupun tau 10-20 mins after that kompem kena pegi toilet.
tapi kalau tak makan, sah2 la perut bunyi2 kol 10.  malu la i!

then lunchkol 12. ikot waktu lunch jepun ke mmg sumer kilang cmni? hak2
makanan sangat murah. i like!
then lam kol 5-530 dah boleh cabut la. 

pastu balik singgah kompleks bukit jambul tapau makanan. 
balik mandi2, makan sambil tengok cerita tv3(umah belum ada astro)
pastu tengok berita jap. pastu sambung tengok cerita apa yang ada. then lam kol 10-11 tu mata dah lalok.
masuk bilik, online jap, tgk apa y patut. dah dalam duk mamai2 ngantuk2 cmtu, cmne la aku rajeng nk menulis hari2 . memang tak la kan.

so macam tu la hari2. awal2 ni keje belum lasak lagi. kita tgk nanti cmne. wish me luck bebeh!

May 7, 2011

kuasa wanita vs lelaki gagah perkasa. jengjengjeng

12:06 PM
reactions 
0 ♥
hello, hello, hello~
akhirnya, dapat jugak lah online kat umah baru ni. sekarang ni dalam mood yang xbrapa nak ada lagi untuk update apa2 lam ni. malas nye! malas okay.

minggu 1st keje baru je berakhir. 1st two days pasal briefing je. mengantuk x hengat! pastu main game bola, game belon, sumer ado ni haaa. mcm bdak darjah satu pon ye hak2

pas briefing tu baru la masuk department masing2. aku lam equipment engineering. n xtau la nak suka ke nak sedih or cuak nebes, lam dept ni sumer lelaki. yela, yang nak kena jaga machine bagai. mestila byk lelaki kan. pastu tetibe lak aku tersesat lam ni haaaa. ejattttttttttttttttttttttttttt! awat hang x mai sini. kalo x kompem kita sama department! haha

mula2 jumpa boss, dia ckp keje bhg ni tough sket la. pastu kena standby 24 hours. kadang2 xleyh cuti. uhuk2. cmno ni... tapi bukan masa skang la. skang ni trening je utk 3 bulan cmtu. kalo aku xleyh coop then tuka department. xleyh jugak aku blk jadik suri rumah haha. tapi apa2 pun kena try my best lah. tapi srius cuak gila sebab this is my 1st job! xpernah part time xpernah keje sket pon sblom ni. so sgt2 la baru dlm dunia pekerjaan. hope dpt buat y terbaik. 

aritu dah dapat 2 uniform. keje kilang mesti la ada uniform kan. pastu nanti kalo org y slalu masuk bhg production xleyh pakai make up, xleyh pakai lens, kena pakai sport shoes n safety shoes je. ceh, penat aku bli make up remover hari tu haha. nk buat cmno, kobe more to natural beauty kekeke. mula2 dga briefing aritu ckp psl rules buat aku cuak lebih je. dgn sistem point nye. 

haaaa umah aku ni btol2 sbelah ngan kompleks bukit jambul. senang la sket kalo ade emergency nk kena bli ape2 kan. kalo nk lg best bleh p queensbay. dekat je. tp kena ada org drive la. aku ni xmampu la hak2. so sape2 nk mai bukit jambul habaq la. i boleh tolong pusing kompleks je la. pusing 1 penang x mampu ahaha.


Apr 25, 2011

letih kaki la weyhhhh!

4:18 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum semua! ada rindu aku x? xrindu sudah! aku pon xrindu korang hak2.

ok ini quick update je. gatal2 tangan dah nak menekan2 keyboard ni haaaa. so far aku sehat walafiat. segala isi badan dah hilang 2kg. xtau mana pergi. toilet kot haha. pastu  sekarang ni hari2 blaja kereta. tapi yang agak susahnya, belajar kat tempat lain tapi test nanti kat tempat lain. litar y nak test tu baru pergi 3x. cmno nak ingat ni? haiya. xto lah. aku berdoa segalanya dipermudahkan. amin

dengar ceritanya barang kontena dah smpai kat pelabuhan. sekarng ni just tunggu masa untuk barang tu dihantar ke rumah akak aku je. then boleh la aku p amek pastu cabut g penang. Ya Allah permudahkan lah segalanya. dengan rumah yang entah ke mana ni. kesian kat bakal housemate aku tuh terkial2 mencari rumah. aku jauh ni xmampu nk tolong. nanti aku belanja kamu2 ye hehehe

pastu ngah nak cari homestay nih. yela, satu rombongan ni nak ke penang. kena la cari tempat tinggal utk family. pening2.

ape lagi nk update? tu je lah. oh ye, aritu g interview kat perodua. cmne org y xkenal kereta nak keje kat company buat kereta? hahaha. mmg xde harapan lah/.time interview pon emosi terlebih smpai nak menitik air mata. cmno tu? hak2

ok tu je. nanti update later k?

Apr 11, 2011

berjimba2 dalam air banjir! yeay!

1:25 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum :)

lamanya aku tak berjimba2 di sini. berjimba? haaa tu ade kotoba(word) baru orang ajar aku. salah ke betul guna tu blakang cte hak2. janji aku nk pakai gak.

ok nak dijadikan cte, smalam sepatutnya aku sambung lagi blaja kete. aku bangun pagi2 tu hujan masih lagi xberhenti. lebat kemain. pastu sampai la kol 11 tu baru stop. mula2 ingatkan hujan cm bese je la kan. tup2 dengar mcm bunyi something jalan dalam air. xke pelik. mana datangnya. bila aku toleh kut tingkap tu tengok kerbau pakcik aku dah melilau2 kat padang belakang umah. sebab air dah penuh. haha kesian kerbau tu.

terkejut la jugak kan. tetiba je air dah naik. bulan 4 kot. pastu xsmpai stengah jam air pelan2 dah mula naik sampai ke kws depan umah aku. masa ni aku dah ready2 nak gerak g blaja kete ni. air makin naik. aku tanya2 la abah, cmne ni kalau pergi belajar ni lepas ke x.

abah aku ckp cmni

"kalau nak pergi, boleh. pergi la. balik nanti abah xtau kalau kena berenang"

hahahaha ade ke ckp cmtu. xkn la aku nak redah jugak kan. mmg la aku suke berenang. dah lama x main banjir ni hak2. so aku pon xpegi la. kejap je dah tenggelam satu tangga umah. pastu kena la urus ape y patut kan. bwk naik motor kat jalan. abah n mak lak punggah2 brg kt bwh rumah. kang xpsl2 hanyut.

so gitulah cte nye smalam. naseb baik air tu duk takat tu je smpai ke malam. xnaik x turun bak kata abah. dan pagi tadi aku bangun air dah xde. tapi masih risau pasal jalan kat kampung sbelah. sebab slalunya kalau banijr mmg air penuh jalan. mak ckp dah boleh lalu walaupun ada lagi air atas jalan.

hujan turun xhenti2.
ni la jalan y aku lalu tadi. seb bek xtenggelam ekzos motor haha
p/s: oh kerbau pakcik aku sempat diselamatkan. cuma jadik mangsa litah je la kejap. hehe

Apr 5, 2011

saya makin cun! <-- lempang sket boleh?

3:38 PM
reactions 
0 ♥
arini pun masih lagi belajar kereta. pusing2 sket je untuk bina keyakinan, hilangkan stress haha. dah boleh relax2 sket pegang stereng tu. kalo x , mcm xnk lepas nk bwk blk rumah je gayanya.

dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! harini dah x mati kat traffic light! tapi ada la sket batuk2 kecil dari kereta. haha. fuhhh! esok katanya nak ajar naik bukit. mati la i. n mati la kereta itu trauma lagi haha

ok dah abes update psl kereta. update psl diri snirik lak berat badan menten. makin cun. tetap berseri! hahaha. macam mintak pelempang free je kan. berat badan samaada menaik atau menten. kalo turun xtau lah. bayangkan la, dah bape hari berturut2 ni makan nasik lemak je as bfast! huihhh. lemak tu bukannye nk sket2. banyak lak. ngan minyak nye. bukan sambal  bilis. tapi bilis masak minyak. adeh. abes tu, xkn xphm2 lagi kenapa jerawat naik mencanak2? eh ada ek mencanak? sukati aku je main bedal sesedap oren hak2

kat rumah aku y berkuasa pegang remote kalo abah n ma xde. channel ape lagi kalo bukan axn. csi, house. ulang pon ulang lah janji aku puas hati hak2. tapi skali skale layan jugak la join ma n adik aku tgk cte kejora dan bintang. haiihhh xpaham jugak ni. cte indonesia tetap di hati mereka. typical mak2 kat malaysia? hehe

ok next? xde dah. nak letak gambo masa dorg sambut aku ramai2 kt airport aritu tapi xleyh nk donlod lak gambar dr facebook. next time la.

oooh yaaa, sy jugak membusykan diri dengan sedikit persiapan di StepbyStep. nak tahu apakah itu silalah terjah ok?

dah, nak balik pulak. petang2 ni gaya macam nak hujan mati la i bwk motor je ni. merempit sat.
chow cincau!

Apr 4, 2011

trauma traffic light. sighhh

3:29 PM
reactions 
0 ♥
Okay. after rehat sekejap kat rumah ni n now i'm back on track. Alhamdulillah berjaya renew lesen L y buat tahun 2009. tinggal bape bulan je lagi nak cukup 2 tahun. so skang start belajar kereta balik. hoiiihhhhhhh lenguh kaki satu malam tekan2 minyak. eh tekan xlenguh. nk jaga tu lenguh. adeh cmno ni. 

semalam belajar sejam.mati enjin kat traffic light. adoiiii. trauma la cmni. pastu arini blaja jalan jauh sket. byk2 berhenti kat simpang sumer, xnk lak die mati. tapi bila betul2 nak sampai kat ofis tu, kat trafic light smalam, lagi skalik dia mati. cmno tu? aku ke kereta y trauma ni? haha

ngan tukang ajarnye yang potpet mulut xberhenti. sesuai la ngan aku ni kan. sama naik la jadiknye. wakakaka. tapi ok la kot sebab abah ckp smalam nanti test ngan jpj pon dorg banyak ckp gak so as a renshu, aku terima ngan hati terbuka. walaupun mula2 tu rasa xleyh nk fokus. tapi Alhamdulillah arini dah boleh sandar sket hak2

gila kelakar mcm ni. aiseyyyy.  esok ade lagi. wish me luck. jgn bagi mati kat traffic light. kalau mati gak, kompem kereta y trauma! hahahaha sebab smalam dia kena hon ngan kete belakang. =P

Apr 2, 2011

rindu angin sejuk jepun lah puloks

1:39 PM
reactions 
0 ♥
Alhamdulillah, aku skang ni dah pun selamat sampai ke rumah terchenta. cewah. walaupun banyak betul cabaran sebelum smpai ke malaysia. start dr kol 4 gerak dari fukui. amek tiket y xde seat tetap. ramai puloks org nk jalan2 kul 4 pagi tu haha. dah la ngade2 pakai kasut tumit tgi 10 inci. haha *gilo apo 10 inci. 

pastu beli tiket lak yang norikae kat kyoto. 1st time kot kat situ. sblom ni norikae kat osaka. gila kau! kat kyoto punya la jauh nak kena jalan pergi ke platform y nk ke epot. bayangkan la aku pakai kasut 10 inci, tarik bag gedabak. pakai baju kurung okeh. jalan kena sopan. kalau tak terguling2 aku kat situ. sape nak angkat? haha

dah la mula2 tersalah pergi platform. tgk2 bukan. tanya2 org kat situ die pon xtau. seb baik aku ternampak signboard tu kan. pastu jalan2 lenggang kangkung. hey pakai heels kot mana boleh lari  nanti jatuh gedebuk! haha ngade sgt kan.

ok dah smpai epot nk g amek bag y post. mula2 tersalah pegi y hujung dekat ngan kauter nk check in tapi rupanya bag aku ade kat sebalah hujung lagi satu. mak aih sengsara betol! jalan lagi terkedek2 g hujung sana. macam nak pitam tapi sebab pakai baju kurung kena menten ayu! haha. padahal dalam hati dah menyesal gila. tapi demi family terchinta maka aku tabahkan hati.

pastu dah jumpa ngan dorg y balik sama. pergi check in, seb baik lepas bag aku 25kg haha. maka bermulalah perjalanan untuk berjumpa family terchenta. pejam celik lam flight, awat lama bebenor nak smpai. excited kan! haha. ok dah abes. pasni sambung ok hihi

p/s ; 10 inci hanya gurauan. ade ke kasut 10 inci? xterjangka dek akal la
p/s ; tajuk xkena ngan isi lah. tapi malaysia panas..ok la tu kan haha

Mar 25, 2011

xnak menangis aci x?

1:18 AM
reactions 
0 ♥
sedar x sedar kejap je masa berlalu . dah masuk 25hb. 25hb tu. 25hb ok!

oh alangkah bestnye perasaanku. lagi2 bila dapat tahu family semua nak datang jemput kat klia lusa, insyaAllah. bila imagine je dah cukup untuk aku terharu dan macam nak mengalir air mata ni. sayu tau x. oh why la aku ni senang nk kuarkan air mata niiiiii.

pastu pulak bila pk2, tinggal malam ni je tdo ngan kouhai2 kesayangan ni. oh dem hati dah terusik sket nih. ok cool tarik nafas jap. skang dorang sumer ngah tidur tu haaaa. bentang futon ramai2. i will sure miss this moment , n will keep it in my heart forever. bising2 kat bilik ni. sanggup lah korang nak layan sempai mu y banyak songeh, banyak mulut nih. pagi2 bangun berebut laptop, lagi2 pas sorg tu naik atas. hahaha. pastu nanti bising2 je kejenya. hari2 duk cakap nk tengok2 cte smpai malam2, last2 semua tdo je. pastu pulak nak tengok nye cte hantu la, seram la, ganas la, sah2 la kakakmu ni x terjangka penangannya kalo tgk cte hantu. belum kua music seram dah jerit2 pe kes kan. tapi xpe, saje je tu, nak buat korang teringat nanti. kalo tgk cte seram mesti teringat. ke x ingat? lega? plis la ingat haha

haihhhh cmne nanti ni. xnk la nanges time nk gerak kang. tapi tipu lah. kompem nanges kang. nk g giri2 lah. xpon korang hantar je pastu blah awl2 xyah tgu skalik. ke xnk hantar terus? haha sedey siot. tu aku y meraung sorg2. omg, xleyh nk imagine kompem aku nanges tersedu2 kat lam tren nanti. uwaaaaa cmne ni. ish mata dah basah2 sket nih. ish xleyh jadik!

adat pertemuan ada perpisahan. ceh ayat xnk best bersastera lagi ke?

alah berpisah kejap je kan insyaAllah. nanti korang balik malaysia roger2 la. ade rezeki da keje kat selangor i p jemput kt klia. berangan jap haha. eh tetibe rs dah mcm ucapan je ni ape ke hal ntah.

sambung esok lah pulak.

Mar 24, 2011

my graduation day. yeay!

2:05 AM
reactions 
0 ♥
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. setinggi2 kesyukuran kupanjatkan ke hadrat Ilahi kerana limpah dan kurniaNya maka dapatlah aku menghadirkan diri ke majlis konvokesyen sebagai orang yang diraikan pada tahun ini. :)

ok abes dah ayat skema.

walaupun sebelum ni macam ragu2 sket nak pergi majlis ni ke x, sebabnya kat sini lain la sket ngan Malaysia . yang buat majlis berhari2 x abes. kat sini kejap je. xrasa sangat pon. tambahan pulak xpakai topi ngan jubah macam kamu2 kan.

tapi xpe, aku bersyukur sebab kalau aku x pergi today mesti menyesal! sebab gambar sumer cantik2! hahaha tu je nak cakap kekekeke

Thanx to juniors yang sudi datang bawak bunga. colour pink. i like! sama tema ngan baju i gitu hihi. pastu amek2 gambar. kenangan2 ngan semua lah. Alhamdulillah. xmo taruk banyak2 la sebab dah letak lam album kat facebook. nak tengok p terjah sana ye kawan2. hihi.






















 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting