Dec 29, 2012

yeay sudah sampai!

9:24 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum!

yeay , yeay, dan yeay lagi!

akhirnya! barang yang ditunggu sudah pun tiba harini walaupun agak lambat.

kalau minggu lepas janji nak hantar sebelum pukul 12, dapat pukul 3 pun aku malas nak cakap ape2 janji barang dapat sudeh.

minggu ni sudah dapat peti ais idaman dan juga mesin basuh idaman. selepas setahun berumahtangga. haa percaya tak? kuikuikui

tinggal lagi nak penuhkan rumah dengan barang2 lain pulak. banyak nih.

Alhamdulillah di atas rezeki. biarlah lambat pun nak penuhkan rumah, janji bukan hutang keliling pinggang, bukan menyusahkan orang, semua hasil titik peluh sendiri, tentunya rezeki dari Allah.

xsabar tunggu gaji next month pulakkkkkkk. tapi bulan 1 belum masuk lagikkkkk. T_T

Dec 22, 2012

Lemahnye iman.

11:00 PM
reactions 
0 ♥
 Kadang2 di tempat A, begitu rajin solat. 
Kalau boleh memang di awal waktu. 
Bila terleka dan hampir habis waktu bergegas ke surau, dengan penuh rasa bersalah dan berdosa.


 Tapi bila di tempat B, perasaan ingin solat menjadi alar kadar. 
Lambat pun xpe, kadang2 ada je suara yang berbisik „ xpayah la solat“. 
Tika ini memang kena berusaha untuk lawan. 
Bangun utk solat. 

 *sigh* Erm...aku xde nak perli siapa2 pun, kalau ada yang terasa, kita serupa.

marah sampai nak nanges!

5:55 PM
reactions 
0 ♥
Hi!

harini dorang telah buat mood saya hilang begitu sahaja! semua plan dah kacau bilau.

Semalam pergi jusco kat sunway pyramid nak beli barang rumah. bila dah setel semua, bayar segala  dan promoter tu dengan konfidennya cakap nak hantar barang hari sabtu, iaitu hari ini lah.

tapi dia ada cakap satu barang kena check dulu ada stock ke x, kalau xde akan dihantar next saturday so dia akan call blk lah untuk confirmation.

di hari sabtu....

bangun awal pagi dari biasa. paksa hubby bangun awal sebab nak pergi management office untuk isi borang kebenaran orang luar nak masuk kws apartment. 

pukul 10 pagi call driver delivery service tu tanya pukul berapa nak hantar sebab dalam DO promoter x mention pukul berapa nak hantar. like i care lah kan kalau isi pun, kompem2 la xkan datang on time. kalau datang di hari yang dijanjikan tu pun dah cukup bagus.

mula2 driver tu cakap dah dtg smalam tp xde org kt umah. i was like " hello! i br order smalam, delivery today" . tersalah customer. then dia ckp nanti dia akn g amek brg kat sunway.

tunggu punya tunggu kol 12 i called again the driver. then dia cakap duk kat bukit jalil maybe around 3pm br boleh nk amek brg then hantar.

tunggu punya tunggu lagi smpai kol 330 pm, called again and the driver said he cannot deliver the goods today. tomorrow br okay. 

then i called department y berkenaan kat AEON, xde org angkat. call customer service, byk pulak cekadak nk kena isi bagai, then dorg ckp akn bg feedback in 24hours. kidding me? 24hours tu dah masuk hari esok la!

then call again department store. nasib baik ada org angkat. bila gtau psl brg x smpai , dia check2 ckp arini xde delivery for me. delivery next saturday. dah bengang2 tahap alam tu, i gtau everything.

smalam janji nk hantar arini. 
pastu i sendiri y call driver, driver pulak know nothing about the delivery.
not a single call from AEON to tell me about the changing of the delivery time.

then, org y angkat tepon tu pass kat promoter smalam. aku tnye la ape cter ni? janji nak hantar arini tp tunggu satu hari xde pun call dr AEON. call driver dorg pun xtau ape2. of cos la xtau ape2 sebab semua dah ditukar ke next saturday kan

promoter tu gtau yang tarikh ditukar sbb one of the good cannot be delivered today, so dorg change the date .

then why you didn't tel me 1st?

"sorry akak, sepatutnya saya call pagi tadi tapi lupa. baru nak call balik akak dah call"

SEPATUTNYA CALL PAGI TADI TAPI AKU DAH CALL DULU? AKU CALL PUKUL 4 LEBIH DAH KOT.

"kalau next sabtu xde delivery, i want to cancel everything"

"jangan la akak, confirm next saturday barang akak dihantar"

enough!

aku tau, x semua servis kat malaysia ni teruk, aku tau xsemua orang pernah alami macam ni tapi kenapa hal macam ni boleh berlaku. kenapa??? aku memang xpuas hati!

satu hari aku tunggu, sampai lunch pun tapau je sebab tgu nak beli barang dapur after dpt peti ais baru. and kol 4 petang br nk explain everything tu pun lepas aku call. satu hari duk umah je semata2 utk dpt tahu delivery dah ditunda tanpa sebarang pemberitahuan. ape ni????

stressnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ramai yang ambil mudah.

11:13 AM
reactions 
0 ♥
 SYARAT SAH SOLAT.


  1. Suci dan bersih badannya dari hadas besar dan kecil – Ertinya seseorang itu telahpun berwuduk dan mandi hadas. Sabda Rasulullah s.a.w. "Allah tidak menerima solat seseorang dari kamu, apabila dia berhadas sehingga dia berwuduk" (H.R. Bukhari,Muslim). 
  2. Suci dan bersih pakaian serta tempat solat dari najis – Orang yang mendirikan solat wajib suci pakaian dan tempat solatnya dari najis, kecuali najis yang dimaafkan seperti darah yang sedikit, kotoran yang melekat pada kaki dan sebagainya. Dalam kaedah feqah disebutkan bahawa "kesukaran itu dapat menarik keringanan", oleh itu najis yang dimaafkan itu tidak membatalkan solat. 
  3. Menutup aurat – Adapun menutup aurat bagi wanita ialah seluruh tubuhnya kecuali muka dan kedua tapak tangan. Manakala aurat lelaki ialah diantara pusat hingga lutut. Batas ini paling penting dan wajib ditutup dalam solat. Firman Allah s.w.t. "Wahai manusia, pakailah perhiasan mu ketika hendak solat di masjid" (Al-A'raf:31). 
  4. Menghadap Kiblat – Ketika mendirikan solat, kita diwajibkan menghadap kiblat iaitu Kaabah berdasarkan firman Allah s.w.t. "Maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram (Kaabah)" (Al-Baqarah:144). 
  5. Yakin bahawa waktu solat telah masuk – Dengan yakin telah masuk waktu solat fardu yang hendak dilaksanakan. 
Aku terpanggil untuk menyentuh 2 perkara dari 5 perkara di atas.

1. Menghadap kiblat. Mungkin nampak macam senang dan kadang-kala orang ambil mudah perkara ini sebab kat Malaysia ni senang je nak jumpa masjid. Di shopping complex pun disediakan surau lengkap dengan arah kiblat. Di hotel2 pun sudah banyak yang diletakkan arah kiblat. Cuma kalau pergi tepi pantai tu kena usaha sendiri lah cari arah kiblat.

Teringat pula zaman belajar dulu kat Jepun, kompas kiblat mesti di bawa tiap kali keluar rumah. Sebab kat Jepun tidak ada tempat untuk solat. So setiap kali mahu solat, cari je tempat yang selamat dan sesuai untuk solat, cari arah kiblat dan solat.

Tapi perkara yang ingin kuceritakan ini bukan berlaku di Jepun tapi di Malaysia, sebuah negara Islam, yang terjadi ke atas diri aku sendiri suatu ketika dulu. Berada di tempat baru, lepas tanya seseorang di mana surau…aku pun menuju lah ke sana. Bila masuk, kelihatan 2,3 orang sedang solat. Lalu aku hampar sejadah mengikut arah kiblat yang mereka sedang guna. Sebab di surau tu xde arah kiblat. Puas aku cari di dinding, syiling mahupun tempat tersembunyi memang x jumpa. So follow jelah orang depan. Aku orang baru, dorang mungkin orang lama so dorang dah tahu lah arah kiblat tu.

 Seminggu kot keadaan berterusan seperti itu. Kemudian, berlaku lah kejadian yang agak mencurigakan. Buat aku tersentak juga la. Surau kecil, boleh muat dalam 7 orang sahaja dengan 3 saf. Aku masa tu di saf paling belakang. Bila selesai solat, ada la pulak orang lain yang tengah tunggu turn nak solat. Tiba-tiba aku tengok salah seorang daripada mereka hampar sejadah xsama dengan yang lain. Walaupun masa tu dah ada orang tengah solat. Usually, orang yang datang akan follow je lah kiblat orang yang tengah solat tapi berlainan dengan si A yang baru masuk ni.

So kat sini dah nampak lah perbezaan kiblat di situ. Beza xde la banyak macam sorang mengadap ke kiri sorang ke kanan. Semua sama Cuma sedikit senget. Kat sini agak sukar sebab arah kiblat x selari ngan dinding. Kalau selari senang la sikit kan. Tapi beza memang boleh nampak lah sangat ketara, contoh macam kiblat selari dinding tapi yang sorang lagi hampar sejadah senget sangat2 yang memang boleh nampak dengan mata kasar. Tapi keadaan aku sekarang dua2 kiblat senget tapi tahap kecondongan tak sama. Haa paham x? Hahaha aku pun dah pening. Aku berfikir “ mungkin akak ni dah lama solat kat sini so dia lagi ingat arah kiblat tu"

Tapi bila difikir2kan balik, selama ni dorang solat kat situ x terfikir ke nak letak satu tanda arah kiblat. Apa nasib orang baru macam aku ni? Kalau tetiba kau datang nak solat time tu xde orang and lantai kosong sejadah semua dah disimpan. Cmne nak tentukan arah kiblat?

 Lepas tu, aku beli kompas kiblat kat mydin. Murah je. Lepas tu test di beberapa tempat yang memang sahih arah kiblat seperti surau kat kws rumah, dll. So esoknya aku datang ofis, sebelum solat aku akan guna kompas tu la untuk tentukan arah kiblat. Baru rasa yakin sikit nak solat. Tapi lain pulak jadiknya, sebab walaupun dorang dah nampak aku solat bahagian paling depan, bersama dengan kompas di tepi, masih lagi nak ikut arah lama yang mereka rasa betul. Erk.

Lepas tu aku letak tanda arah kiblat ni. Aku yakin betul. Aku dah cuba yang termampu. So lepas tu br nampak semua orang follow arah kiblat tu. xde dah sorang senget sana, sorang senget ke sini.

2.   Menutup aurat. Uniform solat sudah menjadi trend di Malaysia, iaitu pakai telekung. Tak kiralah warna apa tapi ianya telekung. Tapi kebanyakan adalah warna putih. So untuk perempuan, bila nak solat senang je. Pakai je telekung. Lalu semua beranggapan sudah menutup aurat sebab dah tertutup litup.

Tapi ramai yang ambil mudah. Tak ramai yang perasan / buat2 x perasan bila mereka hanya pakai telekung, xsemestinya tutup aurat. Dari luar boleh nampak rambut panjang mana, kalau x pakai tudung di dalam telekung. Dari luar boleh nampak bayang2 peha/betis sehingga kaki kalau xpakai seluar / kain ketika solat. Yalah, seluar/kain kotor takut xsah solat tapi bila pakai kain telekung tanpa seluar, nampak pulak kaki. Aurat masih kelihatan.

Lagi2 kalau kain telekung jenis yang berkain licin, aku xtau apa nama jenis kain ini tapi bukan jenis cotton. Lagi senang nampak kalau xpakai tudung, xpakai seluar di dalam. Ramai bila beli telekung hanya tengok pada bunga2, sulaman di telekung nak nampak cantik. Tapi x ramai yang pilih kain tebal untuk tutup aurat bila solat. Sebab bila solat dia buka tudung untuk ganti dengan telekung.

Tak salah pun nak beli yang cantik, nipis tapi kena pastikan pakai anak tudung di dalam. Pakai kain yang cukup untuk tutup aurat. Cuba bayangkan kalau pakai bertutup litup macam tu, tapi jarang2. nampak rambut nampak betis segala keluar rumah jalan2. agak2 ada x orang akan cakap “ baik x payah tutup” sebab semua boleh kelihatan.

Teringat pulak kata2 seorang ustaz kat tv haritu.

Orang perempuan, kalau dirasakan wajib pakai telekung setiap kali nak solat sebab pakaian y dipakai x sesuai utk dibawa solat, maka cara pemakaian di luar solat belum cukup sempurna menutup aurat.
Tutup aurat bukan hanya ketika solat, bukan hanya ketika jumpa Allah ketika solat tapi juga di luar solat.
So kalau pemakaian kita hari2 tu masih xboleh digunakan bila nak solat, ada la yang x kena.
aurat ketika solat sama dengan aurat di luar solat. Menutup aurat tak sama dengan membungkus aurat/tutup alar kadar tapi orang masih boleh nampak aurat di dalam.


macam orang lelaki, bila nak solat, dorang bleh solat terus bila masuk surau sebab pakaian dorang xde masalah. pakai seluar and baju dah tutup aurat.

tapi orang perempuan mesti nak pakai telekung sebab masih ada di kalangan kita aurat di luar solat xditutup sempurna.

p/s : sekadar peringatan untuk diri snirik. kalau ada y terasa maksudnya kita serupa. bukan nak tunjuk alim tapi kadang-kadang boleh jadi peringatan kepada diri sendiri. semoga diri lebih kuat untuk membuat perubahan ke arah yang lebih baik , ke arah jalan yang diredhai Allah. Amin.

Nov 23, 2012

Rindu yang menggunung

5:54 PM
reactions 
0 ♥
4,5 hari kebelakangan ini rindu kat arwah abah begitu membuak2

haritu jumaat lepas dapat msg dari no abah. 

aku tersentak seketika. sebelum ni mana pernah dapat msg dr no abah. selalu call je lah kalau dari no abah. dulu abah mana tau nak msg2 ni. ni tentu adik2 kat umah msg guna no abah.

tersentak sebab abah dah tak ada. Luluhnya hati ketika itu Tuhan saja yang tahu . usaha sebaik mungkin kawal perasaan, supaya mata yang berkaca-kaca tu x pecah berderai. segan kalau orang kat ofis nampak. buat2 sibuk dengan kerja.

dan sejak itu tiap2 malam aku mimpi abah. macam2 mimpi. seronok bergelak ketawa macam biasa.

bila bangun ... xdapat nak gambarkan perasaan.

Ya Allah tenangkan hatiku ini. aku redha dengan ketentuanMu. 

Sesungguhnya Engkau tidak akan menguji hambaMu melainkan mereka mampu untuk menempuhinya.


Nov 18, 2012

is it true?

11:54 AM
reactions 
0 ♥
I'm afraid Mr Einstein is right.

suatu hari...

me n husband pergi makan kat satu kedai makan y agak glemer la, masakan kampung, ktorg panggil kedai kelantan sebab semua waiter mcm ckp kelantan je haha. ok x lawak. nama sebenar kedai itu ialah SRI TTDI. dkt TTDI shah alam. kalau time mengidam ikan patin masak tempoyak mmg akn terjah kedai ni. kalau t.ari kena pergi awl2 sebab lambat2 boleh abes. budu, sambal belacan, tempoyak ulam semua ada. heaven!

eh tersalah bg intro, xpsl2 promote kedai org wpun xpdt komisyen.. just sharing hehe

cter sebenar baru nak bermula...

so, hari tu masa kami g makan kat kedai tu..kami duduk bersebelahan dengan couple. couple waras la sebab sorg lelaki sorg pompuan. skang ni couple mcm2 versi pon ado. laki n laki atau pompuam n pompuan pon boleh jadi dorg couple gak kekeke

tapi xtau la dorg ni kawan ke, pasangan kekasih ke, hubby n wifey ke... y itu x dpt la nk dipastikan.

ok2. cmni. masa kami smpai tu dorg dah ada la. dua2 xbercakap. masing2 duk ngadap phone masing2. smartphone kot. sehinggalah makanan dorang smpai, dorang makan, makanan kami smpai, kami mkn. kami pergi bayar n balik. dorang langsung x bercakap walau sepatah. masing2 duk ralit tengok smartphone sendiri. xtau lah kalau dorang ni borak kat phone je . yelah skang mcm2 app ada. whatsapp lah ape lah sumer free x berbayor kan.

nmpak mcm kami ni stalker lak kan.  nk wt cmne. kt depan tu ada tv. kadang2 kami pusing tgk tv. kadang2 kami borak x hengat dunia, nk wt cmne kami dua2 xde smartphone hak2.

bila aku gtau hubby, hubby pon perasan. nk tau hubby ckp ape?

haaa..nanti kalau ada smartphone dah xlayan suami sendiri la tu. so xleyh beli smartphone! *sambil gelak evil..

ceit! aku pulak y kena, tp xkira jugak. nak beli jugak hak2

tapi kadang2 mmg xdinafikan, mmg ada sesetengah orang y mcm ni. maklumlah senang dah nk check fb, twitter, blog n mcm2 lagi lah. x kira masa 24 hours tolak waktu tidur, asyik mata mengadap phone aje.

aku pun pernah berkawan ngan org y jenis mcm ni. bila time kua sama2, lepak2 skalik dia srg je duk sebok ngan phone. tgk itu, tgk ini. takut sgt terlepas news. kadang2 bila org tnya ke..senyaaaap je. sbb duk asyik sgt ngan phone mana nk dengar org tnye. kalau dia sorg tertinggal kt blakang pon x kesah . last2 mmg malas nk layan la. bek xyah kua kan...

moral of the story? : kore ga wakaranai to zenbu wakaranaiyo!

Nov 10, 2012

Terlepas cakap

9:52 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum!

lama sudah x tulis ape2 tapi harini nak berkongsi satu cerita kekeke

korang ada x sesiapa di kalangan korang yang senang sangat terlepas cakap.. urmmm bukan terlepas cakap yang menyakitkan hati tu tapi terlepas cakap perkataan yang x sesuai dengan keadaan, atau terlepas perkataan yang langsung x wujud.

xreti sebenarnye nak terang tapi aku x jumpa kotoba malay atau english yang tepat tapi mungkin sebab aku yang bebal sangat x tau hahahah

alkesah di suatu hari ...

Scene 1

A : tadi kan ramai gila orang beratur kat LRT nak beli kupon
B : kupon? kupon ape?
A : yela, orang beratur kat mesin tu nak beli kupon..
B : Token ke?
A : ...............
A & B : gelak smpai terguling2

Scene 2

A : harini kan, nak makan se....se... ( smbil tangan buat gaya sejemput tu)..haaaa secopok! harini nak makan nasi secopok je
B : Secopok tu apa?
A : Secopok la.. secopok nasi.
B : Secopok tu byk mana? secupak ke? hahahaha
A : ...............................
B : sebenarnye nak cakap SECOet / setoPOK ke...treus jadi SECOPOK ek
A :  .............*muka stress tahan gelak hak2

tu antara contoh2 la y org y aku kenal ni senang sgt terkeluar perkataan yang xkena tempat, xwujud, pendek kata perkataan yang dia sorang je faham. tapi sebab aku dah lama kenal dia, maka aku selalunye bleh agak la apa dia nk ckp haha

memang boleh buat aku x kering gusi lah...

Nov 3, 2012

Tinggal kenangan

12:28 PM
reactions 
0 ♥
Dah nak masuk 2 bulan abah xde, tapi kadang-kadang rasa macam biasa. Rasa macam abah xde pergi kerja, tak pun pergi memancing. abah memang jarang kat umah. so rasa macam kehilangan abah macam kehilangan sementara je.

Tapi, kalau time abah ada dulu..bila datang je rindu nak bercakap2, call je abah. borak sikit2, gelak banyak2. kadang2 sekali call bukan terus boleh cakap..kena pandai carik timing yang betul. kena tengok jam, time ni abah kat masjid ke, kat ladang ke, kat kebun getah ke...

sekarang sudah berbeza, bila rindu kat abah xboleh dah nak capai phone untuk cakap ngan abah. sebab memang xdapat dah. sampai satu tahap rindu membuak2 tak tertahan. memang dah lumrah kalau orang yang dengar, yang baca ni mesti cakap banyakkan doa, banyakkan baca alfatihah sedekah kat abah. bukan aku x buat, setiap kali lepas solat dari kecik sampai besar mmg doa untuk family, doa untuk kawan xpernah putus. bila ma and abah dah xde doa aku panjang sikit mntak kesejahteraan di sana. ya aku tau, tapi aku bercerita sebab nak meluahkan rasa yang terbuku di hati je.

bila dah smpai tahap rindu sangat2, aku akan doa mintak dapat jumpa abah dalam mimpi pun jadi lah. dan Alhamdulillah aku mmg selalu mimpi arwah abah. macam2 mimpi. kadang2 dalam mimpi tu abah macam kat dunia lain, tengok je ktorg. kadang2 aku mimpi abah macam biasa je borak2. tapi kebanyakannya abah macam kat dunia lain. perhatikan ktorg. 

Dulu bila arwah ma xde, abah lah segala2nya bagi kami. buat apa2 pun fikir abah dulu. nak makan sedap2 pun fikir abah kat kampung bukan selalu makan sedap. nak simpan duit ribu riban pergi melancong pun fikir banyak kali, lebih baik bagi abah. abah dah berkorban macam2 untuk kami, kerja keras untuk kami.

sekarang bila abah dah xde,, macam dah hilang tempat bergantung. kehilangan abah yang amat besar. bila pergi mana2, buat apa2 mesti akan teringat kat abah. "kalau abah ade mesti cmni-cmtu". bila nak beli kereta baru, teringat abah cakap beli je vios ke, honda ke. *sebab abah anti proton, kereta abah selalu rosak.* bila teringat rumah yang beli,x sempat nak tunjuk kat abah. xsempat nak bawak abah datang rumah baru kami nanti. bila teringat jepun, dulu abah pernah cakap jangan tukar semua duit jepun, abah nak satu. tapi abah terlambat cakap dah tukar semua.

semua abah. 

dulu sebelum arwah ma xde, aku mimpi buruk. sebelum arwah ma meninggal aku sempat jugak peluk2. sebelum arwah abah xde, aku pernah mimpi abah meninggal, masa ni abah tengah sakit2 kat hospital. tapi terkilan sebab xsempat nak peluk2 abah, borak2 ngan abah masa kat hospital. duk jauh di selangor, abah kat terengganu. bila time balik melawat orang dah ramai, semua tunggu giliran nak jumpa. masuk 2-3 minit je.

raya tahun depan, sepatutnya semua giliran kat umah abah. ms raya tahun ni, dah berangan2 umah mesti meriah raya tahun depan, semua akan ada. tapi siapa sangka, walaupun kami semua insyaAllah beraya kat umah, abah yang pergi meninggalkan kami.

Yang pergi tak akan kembali, yang hidup masih lagi perlu berjuang.

Doaku tak pernah putus, semoga arwah abah n ma tenang di sana. 
Doaku mereka di tempatkan di kalangan orang yang beriman,
Doaku mereka dijauhkan dari seksaan kubur

Really miss them T_T

Oct 21, 2012

how i spent my weekend #8

11:00 AM
reactions 
0 ♥
bla bla bla..boring..boring..boring...tp tak kira. nk cter jugak...

minggu lepas boleh dikatakan minggu yang agak disaster la jugak hak2..

alkesahnye aku ada dinner with team. bertempat di golden horses you all.. teringat balik ms buat shinbokukai aaj dulu. best kottttttttttttttttttttttttt. ballroom besar gabak. ngan persembahan sumer. so aku sgt2 excited!

tapi excited pun baju untuk dinner baru gigih nak cari hari sabtu. dinner start kol 630. kol 10 pagi br kua nk g cr baju kan. mmg bagus!

so pagi2 sabtu kua g jusco bukit tinggi, xtaulah ape y meroyan boleh smpai ke sana last2 bj y aku cari xde pun. HAMPA!   patah balik ke shah alam.  byk sket kedai2 semua. aku nak cr baju y xnak la vogue sangat. bia boleh pakai byk kali. kang glam2 sgt pakai skali membazir pulak kan. biar alah membeli menang memakai x gitu?

so lam kol 3 lebih br la smpai umah. mmg baju bau kedai lagi la...hantam saje lah..

nak dijadikan cter, broadband kt umah kami buat hal. xleyh nk online langsung. eh bukan broadband buat hal, digi ngah upgrade sistem kt kws umah kami. mmg great timing! so jadiknye xsempat la nk google jalan ke hotel. kami kua umah kol 5 lebih. lepas asar senang. hubby ckp dia mcm tau2 jalan ke sana. dekat ngan UPM katanya. so kami follow la signboard ke UPM.

tp biasalah hubby, dalam xtau jalan tu bwk laju kemain. duk lane paling kanan alamatnye terlepas la simpang. xtau dah bape kali kami terlepas simpang pastu terpaksa u-turn jauh smpai dah kol 630 pun duk sesat2 lagi.  last2 aku suh tnye orang, tu pun nk tgu aku ngamuk dulu la kan. nape la laki ni susah sgt nk tnye orang wpun mmg xtau, mmg dah sesat sana sini. tup2 bila tnye org, kua simpang kejap je dahnmpak signboard ke hotel. fuhhh sabar aje lah.

pastu smpai2 kompius pulak nak parking mana. jakun punya psl. dah lmbt punya psl. kami g parking kt kws org tgk lumba kuda parking, seberang jalan hotel. dah la free kan. pastu xpk ape dah sbb dah smpai hotel pun kol 7. sepatutnye dah start dah majlis ni tu y risau sgt. nasib baik belum start. sempat la solat maghrib kejap..

the dinner was great. ada performance, games, lucky draw etc. but too much gangnam style. everything must have gangnam style. nak pusing2 rebut kerusi gangnam style, persembahan king n queen pun gangnam style. kinda boring n too much! ye la, bukan semua org sanggup nak buat gaya gangnam style. pakai ayu2 tetiba nk terkinja2 kan. pape pun tahniah kepada semua pemenang!

makanan? hmm not bad la. wpun makaroni agak keras kekeke







alamak dah tinggal sisa2 br ingat nk amek gambar mkn. sebenarnye byk lagi mkn y disediakan. bihun goreng. salad. byk lagi lah..




tgu time xde orang br boleh posing cmni haha



ingatkan dah cukup bertuah sebab menang lucky draw rupa2nya tidak...alkesah tpt kami parking sudah tutup berkunci rapat siap ada rantai besi melintang depan pintu. dah cane nk blk? cari guard pon nan ado..maka kami baliklah naik teksi smpai umah..

pagi esoknye jalan2 lagi ke hotel sebab nk amek kete punya pasal. pegi la sana naik komuter tau dari padang jawa sampai serdang! 

sampai2 lam kol 6 cmtu, nasib baik pagar dah dibuka sebab orang dtg nk tgk kuda kan. syukur sangat2. tapi nasib kami belum cukup baik. dari jauh nampak kucing berkeliaran kat bawah kereta. bila pergi dekat, rupanya kucing baru beranak. si anak xpandai lagi nak jalan. si ibu dah lari lintang pukang. dek kerana terlalu takut, 2 ekor anak kucing ni masuk kat bwh kereta bhg enjin nak bersembunyi. penat kami panggil xmo kua. lagi sekor duk sembunyi kat bhg spring tayar depan. tarik punya tarik x dapat. 

last2 panggil pakcik guard yang tengah meronda. pulun la kami nak keluarkan anak kucing ni. 1jam jugak lah berhempas pulas...degil betul xmo kua. bila pakcik tu hulur tangan dr bonet depan digigitnya! huwaaaaaaaaa nasib baik bukan aku yang hulur. aku mmg anti sikit kucng gigit ni. hak2

nasib baik la last2 dpt jugak bwk kuar. marah kemain si anak kucing. garang tau. kami lepaskan dia ke tpt adik bradik dia y lain. dan kami beransur pulang...

tamatlah aktiviti hujung minggu kami yang penuh dengan adegan mencemaskan. kui3

p/s : sowi lah byk gambar snirik kekeke. gambar lain xboleh nk letak atas sebab y x dpt dielakkan hihihi

Oct 20, 2012

How i spent my weekend #7

11:25 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum!

saya kembali lagi....seperti biasa nak berkongsi cerita di hujung minggu.. ada orang tanya saya buat apa di hujung minggu selain terbongkang hak2. meh sini nak cter..

2minggu lepas, aku pergi ke Kalumpang resort yang terletak di Hulu selangor..mula2 berangan nak pg jalan2 kat perak sebab ingatkan kalumpang ni kat tanjung malim...sebab mmg kena guna highway keluar ikut tanjung malim... eh betul ke ape aku ckp tp cmtu lah. tup2 smpai sana rupanya kami berada di kawasan hulu selangor..

perjalanan lebih kurang sejam lebih , cmpur sesat lepas kuar tol tanjung malim(xengat dah sbenanrnye betul ke x haha) sebab jalan kat situ sangat memeningkan. jalan atas bawah berlapis2 nasib baik ada cousin yang keje sana so bg direction kat kami..

nak masuk ke resort kena lalu jalan kampung yang kecik sket..biasala nak tempat mandi-manda yang cantik haruslah hujung2 kampung takkan tengah2 bandar pulak kan..kalau tengah2 bandar nanti air dah jadi warna teh ais pulak kekekeke

kami ke sana bersama2 sedara2 yang lain. bermalam satu malam di sana. kawasan tu boleh tahan la, sesuai untuk family sebab xbanyak tempat yang dalam, air pun x deras sangat..boleh nak bersantai2. pastu disediakan kemudahan tali untuk tempat berpegang sambil2 mandi sungai...

aku excited la of cos nak mandi sungai tapi memikirkan ada insan lain yang bernyawa dalam perut ni ditahan2 sikit la dari buat kuak lentang gaya bebas whatsoever...tengok orang mandi je la hihihi... 

jom layan gambar!

pergi satu hari satu malam je tapi bwk baju mcm nak duk seminggu hak2

orang xpandai berenang kena pakai pelampung. ahaks

mak buyung kena celop2 kaki je, xleyh buat kuak lentang


ada orang excited terlebih




salah satu rumah penginapan yang ada kat situ




taman haiwan pun ada tapi xberapa banyak lah.


sumber air gunung tempat amek wudhu'



ayam pun ado



excited nak tangkap ikan








sekian laporan....boleh lah untuk mengisi kekosongan di hujung minggu....seronok pergi ramai2.

home made pizza

3:58 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum....

sejak2 pregnant (sekarang dah 13minggu!!) ni asyik nak makan apa yang terbau kat hidung, selalunya terlintas di fikiran kan tapi aku ikut hidung. hak2 pelik2 sudah..adakah ini namanya mengidam? entahla belalang, saya pun xtau..

alkesah haritu masa on the way balik,mcm terbau2 pizza texas hand y mkn kat jepun dulu...terbayang sudah segala y sedap2.. pizza seafood, tuna, ketam,udang..slurppp meleh air liur.. pastu hubby tnye nak g mkn kt pizza hut ke domino? tp hati batu x mo, nak buat snirik jugak hak2. sebab kt kedai tu alahai sikitnya la isi. i suka y topping banyak2 gitew..

maka terus bergegas lah pergi jusco beli barang2 nak buat pizza... harga beli barang lagi mahal dr mkn kt kedai pizza hak2. tp xpe puas hati hehehe

bahan-bahan
mix vege
sotong
udang
mayonis
base pizza -> sebab xjumpe beli base lain sket..
mozarella cheese
tuna
sosej

cara-cara
letak semua bahan atas base ikut ctarasa sendiri
masukkan dalam oven pada suhu 200 selama 15min  / sehingga masak.

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! siap dimakan.











Oct 10, 2012

JANGAN JADI BODOH!

9:02 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum...

ops2. sebelum apa2 sila bertenang, beristighfar banyak2..ramai yang terkejut kang baca tajuk dah pengsan mati la aku hak2..


alkesahnye pagi tadi, ada la lalu kat jalan simpang tiga..kat mana tu xperlu la aku gtau kang xpasal2 ada orang datang cari kan..huish mintak dijauhkan....

ok kat simpang tiga ni, memang agak sibuk la sebab kiri kanan orang semua nak masuk keluar, lagi2 time nak pergi kerja..haruslah sibuk...

pastu, dekat dengan parking kereta.. mungkin la kapasiti tak mencukupi , ada la kereta yang tuannya tak fikir panjang parking betul2 kat selekoh nak keluar. baik sebelah kiri mahupun sebelah kanan. jadiknya tinggal satu ruang yang cukup untuk satu kereta je lalu. tu pun terpaksa menyempit2..memang pagi2 bikin orang panas la kan.

tapi yang paling menariknya, kat salah sebuah kereta tu diconteng besar-besaran. dengan marker warna hitam. kereta pulak putih. permanent ke x wallahuallam.. nak tau tulis apa?

JANGAN JADI BODOH.
INI BUKAN TEMPAT PARKING KERETA.
FAHAM !!

HAHAHAHAHAHA. Memang padanlah dengan muka. saper suruh pergi cari kerja nak susahkan orang. cuba la fikir sikit. orang double parking bangun lambat tu pun kira boleh lagi la nak menahan sabar, nipis2 kulit bawang. kang dah xpasal2 kena conteng.. nak kesian pun , xdatang rasa kesian tu sebab buat kerja x fikir dulu. alahai manusia zaman sekarang...

Oct 6, 2012

How i spent my weekend #6

12:59 AM
reactions 
0 ♥
mmmmm...ni entry dikumpul2 dr zaman entah bila...
x berkesempatan nak update...
pastu bila dah mcm ni mulalah mls nk menulis panjang2...
so,enjoy the pics!

kasut pegi ofis..rs mcm comel pulak hak2. sbb aku pakai sumer haruslah comel kuang3


my long-distance-bestfren's wedding day. xtau kenapa kami kt tgh berdiri cm askar. sbb buat majlis kt dewan askar kot haha


very the merah makngah! semoga berbahagia selaluuuuuuuuuuu!
ok dah abes pasal wedding. now pasal makan2 pulak. last month dpt gaji hubby terus dihabiskan hak2....kami makan di ole2 bali. my faveret!




hubby's faveret

mine

salmon ste-ki

eh dah abes mkn2. now wedding balik.... ni pulak wedding ex-dormmate time skolah menengah dulu2.. kami smpai lambat so x berkesempatan nak jumpa y lain2. tp sempat jumpa hannah n ika, tu pun dorg dah nk blk..xsempat bergambar... 

lepas tunggu punya tunggu dapatlah jugak bergambar dgn pengantin....so comel as always...

semoga berbahagia selalu my fren!!



eh dah abes?? hahaha beriya je kan mcm gambo byk sgt... next time lah pulak.. esok nk pergi perak, nanti amek gambar byk2 lah! insyaAllah...

till then~


 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting