Oct 31, 2014

jangan biar ia pergi

10:06 AM
reactions 
1 ♥
Assalamualaikum!

harini terbaca satu msg di wassap. panjang sgt. tp nk bc smpai habes jugak. dan x menyesal pun bc. kenapa?

let me tell you more....

setiap hari tengok kawan kat ofis solat dhuha. bagusnya dia. tp ada suara halus duk cakap

"xpe, kalau berpeluang buat la. make sure keje siap then boleh pg buat.sunat.jgn smpai ganggu tanggungjawab keje kt ofis.elakkan timbul fitnah terhadap agama y suci"

tapi smpai ke tengahari keje xsiap2 jugak kannnn.

bila balik kampung atau mil datang sini, selalu tgk dia solat dhuha. tapi ak ttp jugak x berganjak. sehinggalah harini, tetiba aku terfikir cmni....

Bila badan berlemak sana sini, cepat2 google ubat n cara mana yang berkesan untuk hilangkan lemak.

Bila susu xcukup cepat2 tanya expert mommies out there mcm mana nk meriahkan susu.

Tapi...

Bila dah terang lagi bersuluh dinyatakan bhw solat dhuha tu byk fadhilatnya,banyak kelebihannya,dpt murahkan rezeki etc..kenapa aku xnak ikut?

xrasa sesuatu ke?

walaupun xberdosa xbuat, tapi kenapa masih lagi ragu2 atau keras hati?

sehinggalah bc msg kt wassap. ada part y disentuh psl hidayah.


Hidayah Allah itu perlu di cari.
Bukan di nanti.
Cari sejauh mungkin.
⚓Gali sedalam dalamnya.
Lalu, bila ia telahpun di temui,
Ia juga terpulang pada diri sendiri.
Sama ada nak grab dan terus mencari redha ilahi,
Atau biarkan saja hidayah itu pergi.

Kononnya tak cukup kuat lagi.
Kononnya nak tunggu lain kali.
Kononnya nak tunggu bersihnya hati.

Hidayah Allah itu ada waktunya.
Hidayah itu tidak menunggu kita andai kita tak pergi mendapatkannya.
Bila hidayah dah ada,
Grab terus walau hati keras berkata,
Belum bersedia.
Kerana perubahan itu tak perlu yang secara tiba tiba.
Kayuh pelan pelan asalkan ia berjalan.
Jangan biar hidayah itu pergi tanpa kita cuba mengambilnya.
Kerna bila ia pergi, belum tentu ia datang kembali.

so what are you waiting for?
grab your sejadah n perform your dhuha!


Oct 27, 2014

bolehkah berfikiran seperti ni?

3:00 PM
reactions 
0 ♥
-seperti yang diceritakan-

solat belum cukup sempurna. lubang sana sini. tapi setiap kali nak buat benda baik y lain seperti nak tutup aurat properly,terkintas di fikiran :

"buat apa semua ini
solat belum sempurna
x ke sia-sia akhirnya?"

alangkah lebih elok jika dikekalkan yang dah baik2
dan cuba perbaiki yang mana masih lemah.

testing

2:04 PM
reactions 
0 ♥
trying to post an entry using bloggeroid.

posted from Bloggeroid

Oct 12, 2014

1 jawapan Ebit Lew

3:48 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum..

Semuanya bermula ketika aku tengah pantang. sebab bosan sangat xtau nak buat apa, tangan tap tap tap kat henpon je lah. browsing newsfeed kat facebook when i saw someone shared Ebit Lew's status. And i started to follow him. and I liked his page. 

Status dari fb beliau memang semua panjang2, dan aku akan baca sampai habis setiap patah perkataan yang ditulis. aku seronok membaca kisah2 yang diceritakannya. setiap masalah dari segenap lapisan kategori yang datang mengadu kepadanya.

suami isteri yang mempunyai masalah rumahtangga.
seorang ibu yang risaukan anaknya.
seorang wanita tua yang hidup dalam kemiskinan.
seorang pekerja yang mempunyai masalah di tempat kerja

you name it. 

semua pasti ada di sana.

dan aku suka penyelesaian yang beliau nasihatkan buat mereka semua. kadang2 jalan penyelesaian nampak berbeza mengikut setiap masalah yang didengarinya. namun bila baca betul2 ada satu nasihat yang diberikan untuk mereka semua. hanya satu yang serupa.satu yang buat hati aku terkesan.satu nasihat yang buat aku liked fb beliau.dan satu yang buat aku suka untuk membaca lagi..dan lagi.

kembali kepadaNya.

apa pun masalah kita, yang paling penting kita kembali kepadaNya. perbaiki hubungan kita dengan Yang Maha Pencipta. insyaAllah, dengan izinNya Dia akan baiki hubungan kita dengan mereka di sekeliling kita.

yes. it will takes times indeed. for all the problem to get fixed. but insyaAllah everything will get better.

sometimes, bila ada sesuatu yang x kena dengan kita, dengan keluarga, kawan, di rumah mahupun pejabat...kita cenderung untuk tengok orang lain. walaupun kita betul, kita cenderung untuk perbetulkan our partner. they should change,they should do this, they shouldnt do it like that and the list will go on and on.

tapi kita lupa untuk tengok pada diri kita. apa kekurangan diri kita yang menyebabkan timbulnya sesuatu masalah.

sebab itu hanya satu pesan beliau. kembali kepadaNya. of course ada lagi nasihat lain yang dia tulis bergantung kepada isu tersendiri.

why dont we give a try? and see the result for ourselves...

May 31, 2014

kesabaran itu penting!

11:40 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum!

I want to buy new sofa because current one is not so comfortable for pregnant lady. lah sangat kan :P
new wardrobe for my clothes since I've put my daughter's in there
new carpet for my living room
new bed for my little princess since she's sleeping with us right now
etc..etc..etc..
and the list go down with no end
hahaha

but!! i can't! its not about money because i still cant buy it even i have millions!
ok tipu je. xde pon duit sebanyak itu haha

hari2 masuk rumah terbayangkan sofa baru, terbayangkan nak tambah wardrobe baru, terbayangkan rumahku syurgaku kengkononnyeeeee...

sebenarnya rumah y beli x siap2 lagi... and keluasan rumah baru nanti sangat jauh beza ngan rumah sekarang.

kalau beli untuk memenuhkan dan melengkapkan hidup kat rumah sewa sekarang, it will be a problem when me move to new house later. kang xmuat sana sini cemano? bukan ade duit berjuta nak beli baru kang hak2

sigh~

seksa jiwa raga x boleh shopping. tp duit laju jugak keluar. by the time da boleh move in, duit pun dah xde. tanbah lagi sekali seksa haha

mari2 kita menabung demi masa depan yang gemilang.


Apr 21, 2014

on & off

9:21 PM
reactions 
0 ♥
Asalamualaikum..

lama bebenor off blogging kali ni. entah. rimas dgn dunia y mcm2 sekarang.

yang paling tak menahan sekarang issue tudung fareeda. haiihhhh x phm dgn semua org, benda mcm tu pun boleh jadik issue. malas nak masuk cmpor. <-- ayat bajet retis sgt hak2

lepas tu issue ustaz don ngan wardina dan cemuhan serta kutukan dan pandangan masyarakat luar mengenainya. awat la kome lak y sibuk2 nak bergaduh2, sibuk nak menjaja sana sini.

sebab tu aku dah jadi malas nk blogging! 

hahahahahahaha motif sgt bagi alasan cmtu kan. haiihhh...

xde ape y menarik berlaku dlm hidup, weekend pun byk habiskan ms kat rumah je so xde cerita menarik nak aku kongsikan kat sini.

maka nya diam membisu seribu bahasa. xpe lah, diam itu lebih baik daripasa berkata2 yang x berfaedah kan.

ok, lah. till then~

Feb 8, 2014

yuki sudah turun

10:28 PM
reactions 
1 ♥
Duk tengok status kouhai, kawan2 yang duk jepun sumer update status yuki sudah turun.

Alahai terus terkenang zaman belajar kat sana dulu.

tiap2 tahun mesti pergi main snobod.

rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

bila la boleh pergi lagi ek.

bawak anak2 pulak ke hihihi

Jan 13, 2014

Apa sudah jadi

12:56 AM
reactions 
0 ♥

Kiamat makin menghampiri,
Kita masih di sini,
Bisa untuk berlari,
Tapi masih teguh kaku berdiri?

Tadi ternampak satu tweet yang diRT oleh seorang hamba Allah.
Dan aku rasa benda ni dah makin heboh diperkatakan.

Tegar sekali membanding bezakan Rasulullah s.a.w dengan seorang manusia biasa, malah diperlekehkan lagi.

Astaghfirullah, semoga si pelaku kembali berfikir dan merenung sejenak.

Galaunya hati seorang ibu, yang nyata jauh lagi perjalanan untuk mengejar syurga Allah....pada masa yang sama mahu membesarkan zuriat mengikut jalan yang benar....di dunia yang seakan sudah sampai masa hujung nya.

Bilamana di usia yang begitu muda, sudah berani mendedahkan kepada umum betapa bangganya melakukan perkara begitu. Aku cium kau, kau cium aku, aku peluk kau, kau peluk aku.

AKU BUKAN MAKSUM.

Aku juga pernah berdosa.

Saban hari aku meminta agar ditutup aibku olehNya.

Tapi mereka tidak segan silu membuka pekung di dada.

Dunia semakin sesat.
Semoga aku tidak terjerat.

 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting