Dec 29, 2012

yeay sudah sampai!

9:24 PM
reactions 
0 ♥
Assalamualaikum!

yeay , yeay, dan yeay lagi!

akhirnya! barang yang ditunggu sudah pun tiba harini walaupun agak lambat.

kalau minggu lepas janji nak hantar sebelum pukul 12, dapat pukul 3 pun aku malas nak cakap ape2 janji barang dapat sudeh.

minggu ni sudah dapat peti ais idaman dan juga mesin basuh idaman. selepas setahun berumahtangga. haa percaya tak? kuikuikui

tinggal lagi nak penuhkan rumah dengan barang2 lain pulak. banyak nih.

Alhamdulillah di atas rezeki. biarlah lambat pun nak penuhkan rumah, janji bukan hutang keliling pinggang, bukan menyusahkan orang, semua hasil titik peluh sendiri, tentunya rezeki dari Allah.

xsabar tunggu gaji next month pulakkkkkkk. tapi bulan 1 belum masuk lagikkkkk. T_T

Dec 22, 2012

Lemahnye iman.

11:00 PM
reactions 
0 ♥
 Kadang2 di tempat A, begitu rajin solat. 
Kalau boleh memang di awal waktu. 
Bila terleka dan hampir habis waktu bergegas ke surau, dengan penuh rasa bersalah dan berdosa.


 Tapi bila di tempat B, perasaan ingin solat menjadi alar kadar. 
Lambat pun xpe, kadang2 ada je suara yang berbisik „ xpayah la solat“. 
Tika ini memang kena berusaha untuk lawan. 
Bangun utk solat. 

 *sigh* Erm...aku xde nak perli siapa2 pun, kalau ada yang terasa, kita serupa.

marah sampai nak nanges!

5:55 PM
reactions 
0 ♥
Hi!

harini dorang telah buat mood saya hilang begitu sahaja! semua plan dah kacau bilau.

Semalam pergi jusco kat sunway pyramid nak beli barang rumah. bila dah setel semua, bayar segala  dan promoter tu dengan konfidennya cakap nak hantar barang hari sabtu, iaitu hari ini lah.

tapi dia ada cakap satu barang kena check dulu ada stock ke x, kalau xde akan dihantar next saturday so dia akan call blk lah untuk confirmation.

di hari sabtu....

bangun awal pagi dari biasa. paksa hubby bangun awal sebab nak pergi management office untuk isi borang kebenaran orang luar nak masuk kws apartment. 

pukul 10 pagi call driver delivery service tu tanya pukul berapa nak hantar sebab dalam DO promoter x mention pukul berapa nak hantar. like i care lah kan kalau isi pun, kompem2 la xkan datang on time. kalau datang di hari yang dijanjikan tu pun dah cukup bagus.

mula2 driver tu cakap dah dtg smalam tp xde org kt umah. i was like " hello! i br order smalam, delivery today" . tersalah customer. then dia ckp nanti dia akn g amek brg kat sunway.

tunggu punya tunggu kol 12 i called again the driver. then dia cakap duk kat bukit jalil maybe around 3pm br boleh nk amek brg then hantar.

tunggu punya tunggu lagi smpai kol 330 pm, called again and the driver said he cannot deliver the goods today. tomorrow br okay. 

then i called department y berkenaan kat AEON, xde org angkat. call customer service, byk pulak cekadak nk kena isi bagai, then dorg ckp akn bg feedback in 24hours. kidding me? 24hours tu dah masuk hari esok la!

then call again department store. nasib baik ada org angkat. bila gtau psl brg x smpai , dia check2 ckp arini xde delivery for me. delivery next saturday. dah bengang2 tahap alam tu, i gtau everything.

smalam janji nk hantar arini. 
pastu i sendiri y call driver, driver pulak know nothing about the delivery.
not a single call from AEON to tell me about the changing of the delivery time.

then, org y angkat tepon tu pass kat promoter smalam. aku tnye la ape cter ni? janji nak hantar arini tp tunggu satu hari xde pun call dr AEON. call driver dorg pun xtau ape2. of cos la xtau ape2 sebab semua dah ditukar ke next saturday kan

promoter tu gtau yang tarikh ditukar sbb one of the good cannot be delivered today, so dorg change the date .

then why you didn't tel me 1st?

"sorry akak, sepatutnya saya call pagi tadi tapi lupa. baru nak call balik akak dah call"

SEPATUTNYA CALL PAGI TADI TAPI AKU DAH CALL DULU? AKU CALL PUKUL 4 LEBIH DAH KOT.

"kalau next sabtu xde delivery, i want to cancel everything"

"jangan la akak, confirm next saturday barang akak dihantar"

enough!

aku tau, x semua servis kat malaysia ni teruk, aku tau xsemua orang pernah alami macam ni tapi kenapa hal macam ni boleh berlaku. kenapa??? aku memang xpuas hati!

satu hari aku tunggu, sampai lunch pun tapau je sebab tgu nak beli barang dapur after dpt peti ais baru. and kol 4 petang br nk explain everything tu pun lepas aku call. satu hari duk umah je semata2 utk dpt tahu delivery dah ditunda tanpa sebarang pemberitahuan. ape ni????

stressnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ramai yang ambil mudah.

11:13 AM
reactions 
0 ♥
 SYARAT SAH SOLAT.


  1. Suci dan bersih badannya dari hadas besar dan kecil – Ertinya seseorang itu telahpun berwuduk dan mandi hadas. Sabda Rasulullah s.a.w. "Allah tidak menerima solat seseorang dari kamu, apabila dia berhadas sehingga dia berwuduk" (H.R. Bukhari,Muslim). 
  2. Suci dan bersih pakaian serta tempat solat dari najis – Orang yang mendirikan solat wajib suci pakaian dan tempat solatnya dari najis, kecuali najis yang dimaafkan seperti darah yang sedikit, kotoran yang melekat pada kaki dan sebagainya. Dalam kaedah feqah disebutkan bahawa "kesukaran itu dapat menarik keringanan", oleh itu najis yang dimaafkan itu tidak membatalkan solat. 
  3. Menutup aurat – Adapun menutup aurat bagi wanita ialah seluruh tubuhnya kecuali muka dan kedua tapak tangan. Manakala aurat lelaki ialah diantara pusat hingga lutut. Batas ini paling penting dan wajib ditutup dalam solat. Firman Allah s.w.t. "Wahai manusia, pakailah perhiasan mu ketika hendak solat di masjid" (Al-A'raf:31). 
  4. Menghadap Kiblat – Ketika mendirikan solat, kita diwajibkan menghadap kiblat iaitu Kaabah berdasarkan firman Allah s.w.t. "Maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram (Kaabah)" (Al-Baqarah:144). 
  5. Yakin bahawa waktu solat telah masuk – Dengan yakin telah masuk waktu solat fardu yang hendak dilaksanakan. 
Aku terpanggil untuk menyentuh 2 perkara dari 5 perkara di atas.

1. Menghadap kiblat. Mungkin nampak macam senang dan kadang-kala orang ambil mudah perkara ini sebab kat Malaysia ni senang je nak jumpa masjid. Di shopping complex pun disediakan surau lengkap dengan arah kiblat. Di hotel2 pun sudah banyak yang diletakkan arah kiblat. Cuma kalau pergi tepi pantai tu kena usaha sendiri lah cari arah kiblat.

Teringat pula zaman belajar dulu kat Jepun, kompas kiblat mesti di bawa tiap kali keluar rumah. Sebab kat Jepun tidak ada tempat untuk solat. So setiap kali mahu solat, cari je tempat yang selamat dan sesuai untuk solat, cari arah kiblat dan solat.

Tapi perkara yang ingin kuceritakan ini bukan berlaku di Jepun tapi di Malaysia, sebuah negara Islam, yang terjadi ke atas diri aku sendiri suatu ketika dulu. Berada di tempat baru, lepas tanya seseorang di mana surau…aku pun menuju lah ke sana. Bila masuk, kelihatan 2,3 orang sedang solat. Lalu aku hampar sejadah mengikut arah kiblat yang mereka sedang guna. Sebab di surau tu xde arah kiblat. Puas aku cari di dinding, syiling mahupun tempat tersembunyi memang x jumpa. So follow jelah orang depan. Aku orang baru, dorang mungkin orang lama so dorang dah tahu lah arah kiblat tu.

 Seminggu kot keadaan berterusan seperti itu. Kemudian, berlaku lah kejadian yang agak mencurigakan. Buat aku tersentak juga la. Surau kecil, boleh muat dalam 7 orang sahaja dengan 3 saf. Aku masa tu di saf paling belakang. Bila selesai solat, ada la pulak orang lain yang tengah tunggu turn nak solat. Tiba-tiba aku tengok salah seorang daripada mereka hampar sejadah xsama dengan yang lain. Walaupun masa tu dah ada orang tengah solat. Usually, orang yang datang akan follow je lah kiblat orang yang tengah solat tapi berlainan dengan si A yang baru masuk ni.

So kat sini dah nampak lah perbezaan kiblat di situ. Beza xde la banyak macam sorang mengadap ke kiri sorang ke kanan. Semua sama Cuma sedikit senget. Kat sini agak sukar sebab arah kiblat x selari ngan dinding. Kalau selari senang la sikit kan. Tapi beza memang boleh nampak lah sangat ketara, contoh macam kiblat selari dinding tapi yang sorang lagi hampar sejadah senget sangat2 yang memang boleh nampak dengan mata kasar. Tapi keadaan aku sekarang dua2 kiblat senget tapi tahap kecondongan tak sama. Haa paham x? Hahaha aku pun dah pening. Aku berfikir “ mungkin akak ni dah lama solat kat sini so dia lagi ingat arah kiblat tu"

Tapi bila difikir2kan balik, selama ni dorang solat kat situ x terfikir ke nak letak satu tanda arah kiblat. Apa nasib orang baru macam aku ni? Kalau tetiba kau datang nak solat time tu xde orang and lantai kosong sejadah semua dah disimpan. Cmne nak tentukan arah kiblat?

 Lepas tu, aku beli kompas kiblat kat mydin. Murah je. Lepas tu test di beberapa tempat yang memang sahih arah kiblat seperti surau kat kws rumah, dll. So esoknya aku datang ofis, sebelum solat aku akan guna kompas tu la untuk tentukan arah kiblat. Baru rasa yakin sikit nak solat. Tapi lain pulak jadiknya, sebab walaupun dorang dah nampak aku solat bahagian paling depan, bersama dengan kompas di tepi, masih lagi nak ikut arah lama yang mereka rasa betul. Erk.

Lepas tu aku letak tanda arah kiblat ni. Aku yakin betul. Aku dah cuba yang termampu. So lepas tu br nampak semua orang follow arah kiblat tu. xde dah sorang senget sana, sorang senget ke sini.

2.   Menutup aurat. Uniform solat sudah menjadi trend di Malaysia, iaitu pakai telekung. Tak kiralah warna apa tapi ianya telekung. Tapi kebanyakan adalah warna putih. So untuk perempuan, bila nak solat senang je. Pakai je telekung. Lalu semua beranggapan sudah menutup aurat sebab dah tertutup litup.

Tapi ramai yang ambil mudah. Tak ramai yang perasan / buat2 x perasan bila mereka hanya pakai telekung, xsemestinya tutup aurat. Dari luar boleh nampak rambut panjang mana, kalau x pakai tudung di dalam telekung. Dari luar boleh nampak bayang2 peha/betis sehingga kaki kalau xpakai seluar / kain ketika solat. Yalah, seluar/kain kotor takut xsah solat tapi bila pakai kain telekung tanpa seluar, nampak pulak kaki. Aurat masih kelihatan.

Lagi2 kalau kain telekung jenis yang berkain licin, aku xtau apa nama jenis kain ini tapi bukan jenis cotton. Lagi senang nampak kalau xpakai tudung, xpakai seluar di dalam. Ramai bila beli telekung hanya tengok pada bunga2, sulaman di telekung nak nampak cantik. Tapi x ramai yang pilih kain tebal untuk tutup aurat bila solat. Sebab bila solat dia buka tudung untuk ganti dengan telekung.

Tak salah pun nak beli yang cantik, nipis tapi kena pastikan pakai anak tudung di dalam. Pakai kain yang cukup untuk tutup aurat. Cuba bayangkan kalau pakai bertutup litup macam tu, tapi jarang2. nampak rambut nampak betis segala keluar rumah jalan2. agak2 ada x orang akan cakap “ baik x payah tutup” sebab semua boleh kelihatan.

Teringat pulak kata2 seorang ustaz kat tv haritu.

Orang perempuan, kalau dirasakan wajib pakai telekung setiap kali nak solat sebab pakaian y dipakai x sesuai utk dibawa solat, maka cara pemakaian di luar solat belum cukup sempurna menutup aurat.
Tutup aurat bukan hanya ketika solat, bukan hanya ketika jumpa Allah ketika solat tapi juga di luar solat.
So kalau pemakaian kita hari2 tu masih xboleh digunakan bila nak solat, ada la yang x kena.
aurat ketika solat sama dengan aurat di luar solat. Menutup aurat tak sama dengan membungkus aurat/tutup alar kadar tapi orang masih boleh nampak aurat di dalam.


macam orang lelaki, bila nak solat, dorang bleh solat terus bila masuk surau sebab pakaian dorang xde masalah. pakai seluar and baju dah tutup aurat.

tapi orang perempuan mesti nak pakai telekung sebab masih ada di kalangan kita aurat di luar solat xditutup sempurna.

p/s : sekadar peringatan untuk diri snirik. kalau ada y terasa maksudnya kita serupa. bukan nak tunjuk alim tapi kadang-kadang boleh jadi peringatan kepada diri sendiri. semoga diri lebih kuat untuk membuat perubahan ke arah yang lebih baik , ke arah jalan yang diredhai Allah. Amin.
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting