Apr 10, 2010

kek coklat

9:23 AM
reactions 
hari ini kami warga fukui akan berhanami (tengok bunga) di bawah pohon sakura sambil berbbq
dan saya mahu mencuba nasik membuat kek soklat...lagi. haha ye saya hanya tahu buat kek coklat sahaja. haha setakat nih saya hanya mempelajari buat kek coklat, kek lobak merah n kek........ oh xde dah haha.

oh ckp psl kek nih ade 4 jenis kek y setiap kali saya makan, termakan, ternampak..maka saya akan engat sesuatu or org y pertama buat kek tersebut y buat sy berkata "kek ini sgt sedap". erm xtahu nk buat ayat tapi lepas baca paham kot haha

1.kek carrot. nih kek sy y pertama sy buat lepas beli oven.sy pernah makan kek carrot y dibuat oleh senior sy. sgt sedap! maka sy pon nk la jugak buat kek tuh. tapi xsesedap kek y pernah sy makan. tensen2.

2.kek coklat y dibuat oleh sy n dia. haaaaa kenapa bleyh ingat? yelah2 org mungkin akn ckp ada sentimental value ke ape2 je lah mmg x dpt dinafikan tapi bagi sy, itulah kek coklat pertama y sy buat kt rumah gune oven y menjadi mengikut selera sy. setiap org punya citarasa sendiri. mungkin kek y sy suka tuh org len xsuke pon tapi sy suke haha.

3.kek apple. si dia y buat on my birthday.mungkin sblom ni sy penah mkn kek apple tp saya xtahu itu adalah kek apple. so lepas2 ni kalau sy mkn kek apple sy akn ingt " oh kek apple. y dia buat tu"

4.kek span.(tetibe rasa ejaan mcm pelik) haaa masa sy kecik2 dulu sy n adik lelaki sy suke betol buat kek span. pakai pengukus tuh. asal mak n abah xde je buat kek. pahtu bila periuk dah rentung sembunyikan bawah rumah. tapi last2 kantoi bile banjir periuk tuh terapung haha

oh nk letak la resepi kek coklat. amek dr internet tp diubah suai sbb ketiadaan bahan. so guna apa y ada sahaja


******************************
bahan A
250g butter
2 cwn tepung
2 cwn gula
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
6 biji telur

bahan B
1/2 cawan gula
1 cwn serbuk koko
1 cawan air

cara-cara membuatnya:
1.masakkan bahan B di atas api y kecil.kacau sehingga gula hancur.tutup ape kemudian biarkan
2.campur dan ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat
3.pukul butter dan gule sehingga kembang
4.kemudian masukkan telur satu persatu
5.masukkan bahan kering berselang seli dengan bahan B yang di masak
6.sapu loyang dengan minyak/butter.
7.tuang ke dalam loyang dan bakar selama sejam pada suhu 160

selamat mencuba


nih gamba sebelum dibakar haha

pahni dah siap sy taruk gamba kek itu oke. 


 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting