May 27, 2012

kerja oh kerja

12:35 PM
reactions 
Assalamualaikum!

dah masuk 3 bulan keje. isnin ni ada evaluation. nak tentukan aku akn kompem ke x. cuak jugak. sbb sepanjang2 keje ni pernah jugak buat salah. of course la buat salah kan. nama pun baru belajar, bidang xde kena mengena ngan study pulak tu haha

dalam skop kerja aku sekarang, tak macam kerja yang aku terlibat masa kat kilang dulu..mungkin. kalau buat salah, maybe kerja x jalan atau x dapat result yang bagus. as long as x bagi kesan to product. maybe melambatkan proses restoration kat machine. maybe... sebab aku kerja kejap je dulu n x sempat nak mendalami sepenuhnya lagi

tapi sekarang direct to customer. kalau salah tafsir amount, salah charge shipment... alamatnye terus direct to customer. customer complain, xnak bayar kat company, hilang customer, hilang la kerja. huwaaaaaaaaaaaaaaaa.... sometimes memang stress bila fikir2 balik.

..........................................................................................................................................

haritu aku and budak2 team ada la borak2 pasal kerja, pasal career objektif la ape la..sebab one of my team member dah nak berhenti. 

dalam soal kerja ni, setiap orang ada objektif masing2. ada aim masing2. ada yang sukakan cabaran. bila kerja tu mcm boring, slow je terus nak carik kerja lain. 

ada yang kejar duit. of course la sape yang taknak duit kan. lagi2 sekarang semua dah mahal2. nak kawen satu hal, nak beli rumah sendiri satu hal.... so ada yang akan cari kerja lain bila dia rasa gaji yang dia dapat macam rendah, bila ada tempat yang offer lagi tinggi. tapi kalo setahun sekali tukar kerja agak susah jugak kot. sekali dua ok lagi, tapi kalodah selalu sape nak amek kan. nanti kerja x sampai setahun dah nak berhenti.

kalau kira nak cari duit banyak2, it depends on what you are expecting from your life. baru la rasa kerja ko akan cukup. gaji cukup. kadang2 manusia ni, makin tinggi gaji, makin tinggi demand terhadap perkara sekeliling. kalau dulu gaji seribu, maybe keinginan nak beli barang2 pon xde la tinggi. tapi bila gaji berubah, keinginan pon berubah. dan seterusnya ..it will never end. 

aku ni mcm xde angan2 sangat la hahahaha. sebab dulu cita2 nak jadi surirumah je. tp memandangkn anak pun xde lagi, kalau duk rumah sorang2 boleh mati kutu. memang bosan ok. dulu 2bulan jadi surirumah memang rs nm menangis je hari2 hahaha.


so bila dah kerja ni ok la sket. im happy with my job right now. stress xde la sgt. blk umah dah xyah pk psl kerja. sebab kerja aku semuanya on daily basis. data hari2 lain, n need to done hari tu jugak. so bila abes wektu kerja, abes la kerja on that day. tgu esok pulak haha. otak pon x stress :P


ada orang cadangkan aku wat bisnes from rumah. mcm shopping online ke. tapi im not into that kind ofbisnes. sebab kena disiplin yang sgt tinggi. semua bergantung kpd diri sendiri. kalo rajen dpt la byk kan. tp aku ni jenis susah mcm tu. lagi prefer follow rules yang dah disediakan. cukup bulan dpt gaji haha

dan tetiba aku rasa macam merapu entah apa2 yang x berkesudahan. 

cau~
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting