Oct 13, 2009

betul ke?

5:07 PM
reactions 

salam semua =)

erm nk gtau nie~
dari dulu lagi aku mempunyai satu prinsip y xboleyh diubah kana..kalau aku salah sila betolkan!
kdg2 terfikir jugak betol ke ape y aku pegang ni
pernah dga x kata2 or frasa or ape je lah y org panggil kt bwh ni

our fren`s fren is our fren
our fren`s enemy is our enemy
our enemy`s enemy is our fren
our enemy`s fren is our enemy

erm dah betul kot berbelit nk tulis

our fren`s fren is our fren
ok y nie aku bersetuju lah jugak kan unless kwn kepada kwn ko tuh ade buat slh kt ko..br la leyh jadik enemy kan.kalo x xkn tetibe nk jadik musuh lak

our fren`s enemy is our enemy
musuh kawan kita ialah musuh kita. erm y ni aku xbape nk setuju sgt
mengikut situasi tertentu rasa mcm xpatot lak.
contoh situasi 1 : si A n B berkawan rapat. tapi disebabkan berlaku perkara y tidak diingini menyebabkan si A n B jadik musuh. then one day si A berkawan ngan si C n in the same time si C berkwn jugak ngan si B without knowing A n B is enemy. one day si C ni tahu jugak la y kwn2 die ni saling memusuhi. so wut should C do? adakah si A jadik musuh si C sbb si A ni musuh si B y merupakan kawan dia atau sebaliknye? atau si C ni patot memusuhi kedua2nya.?
hmm..pening2 tapi bagi aku lah kan. kalau aku jadik si C tuh. aku kwn je ngan due2. sbb something y berlaku in the past tuh xmelibatkan aku. as long as si A atau B x melakukan sesuatu terhadap si C y boleyh menjadikan mereka musuh, both of them are C`s fren kan? kan? kan?

n boleyh gune penerangan same kot utk our enemy`s fren is our enemy
tapi tgk lah kan kalo musuh kepada kwn ko tuh penah bunuh family dia ke or melakukan kesalahan y sama waktu dengannya .sape berani nk kwn kan tapi kalo die betol2 insaf xsepatotnye kita mushi die kan...
hmmm its too complicated.

bagi aku la kan. kalau aku kwn ngan someone tapi one day dia buat kesalahan y maybe kawan aku y len xsuke dia, n aku pon maybe xsuke kesalahan y dia buat tuh tapi selagi dia xberkaitan ngan aku, xkacau hidup aku, aku still rase aku masih boleyh nk kwn ngan dia. i mean aku akn still berkawan ngan dia. pasal kesalahan or ape2 y dia buat tuh bukan masalah aku. tuh antara dia n org y dia buat salah. kalo salah ngan org len ke ngan binatang ke ngan bende ke even ngan Tuhan sekalipon, tuh between dia n them. not me kan. i have no right to judge die tuh baik or jahat. dia tuh xpatot dijadikan kawan. dia tuh patot dipulaukan ke x. n yes its part of my tanggungjawab untuk tegur kalo dia buat salah tapi bukan semua orang mampu untuk menegur dan sungguh menyedihkan aku termasuk dalam golongan `bukan semua` tu. paling worse pon benci di dalam hati walaupun itu adalah selemah2 iman. tapi bukan untuk kau ignore dia. that is my own point of view la.

penah dengar cerita teladan y parents kena sumpah jadik khinzir tuh? nak tahu lanjut baca kt sini.
walaupun parents dia dah buat kesalahan berat mcm tu,siap dah disumpah jadi binatang yang dia diharamkan makan tapi tu between parents dia ngan Tuhan. sbb tu dia masih menjalankan tanggungjawab kt parents dia. jaga sepenuh hati sehingga dia dijanjikan syurga oleh Allah.

so moral of the story : kenapa smpai mahu membenci?kita ni pun manusia biasa y diciptakan Tuhan. sama je ngan manusia len. apa kelebihan kita sampai kita nak membenci ciptaan Tuhan yang lain?

oh komen y membina shj ye. xmo ada y boleyh mengurangkan tahap kesabaran sesiapa =)
nanti kalau ade mase aku smbung sbb mcm byk kekurangan n kalo bisa menambah kegawatan di hati sesape harap maafkan saye sbb saye hanya bercakap kepada diri sendiri.
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting