Mar 25, 2011

xnak menangis aci x?

1:18 AM
reactions 
0 ♥
sedar x sedar kejap je masa berlalu . dah masuk 25hb. 25hb tu. 25hb ok!

oh alangkah bestnye perasaanku. lagi2 bila dapat tahu family semua nak datang jemput kat klia lusa, insyaAllah. bila imagine je dah cukup untuk aku terharu dan macam nak mengalir air mata ni. sayu tau x. oh why la aku ni senang nk kuarkan air mata niiiiii.

pastu pulak bila pk2, tinggal malam ni je tdo ngan kouhai2 kesayangan ni. oh dem hati dah terusik sket nih. ok cool tarik nafas jap. skang dorang sumer ngah tidur tu haaaa. bentang futon ramai2. i will sure miss this moment , n will keep it in my heart forever. bising2 kat bilik ni. sanggup lah korang nak layan sempai mu y banyak songeh, banyak mulut nih. pagi2 bangun berebut laptop, lagi2 pas sorg tu naik atas. hahaha. pastu nanti bising2 je kejenya. hari2 duk cakap nk tengok2 cte smpai malam2, last2 semua tdo je. pastu pulak nak tengok nye cte hantu la, seram la, ganas la, sah2 la kakakmu ni x terjangka penangannya kalo tgk cte hantu. belum kua music seram dah jerit2 pe kes kan. tapi xpe, saje je tu, nak buat korang teringat nanti. kalo tgk cte seram mesti teringat. ke x ingat? lega? plis la ingat haha

haihhhh cmne nanti ni. xnk la nanges time nk gerak kang. tapi tipu lah. kompem nanges kang. nk g giri2 lah. xpon korang hantar je pastu blah awl2 xyah tgu skalik. ke xnk hantar terus? haha sedey siot. tu aku y meraung sorg2. omg, xleyh nk imagine kompem aku nanges tersedu2 kat lam tren nanti. uwaaaaa cmne ni. ish mata dah basah2 sket nih. ish xleyh jadik!

adat pertemuan ada perpisahan. ceh ayat xnk best bersastera lagi ke?

alah berpisah kejap je kan insyaAllah. nanti korang balik malaysia roger2 la. ade rezeki da keje kat selangor i p jemput kt klia. berangan jap haha. eh tetibe rs dah mcm ucapan je ni ape ke hal ntah.

sambung esok lah pulak.

Mar 24, 2011

my graduation day. yeay!

2:05 AM
reactions 
0 ♥
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. setinggi2 kesyukuran kupanjatkan ke hadrat Ilahi kerana limpah dan kurniaNya maka dapatlah aku menghadirkan diri ke majlis konvokesyen sebagai orang yang diraikan pada tahun ini. :)

ok abes dah ayat skema.

walaupun sebelum ni macam ragu2 sket nak pergi majlis ni ke x, sebabnya kat sini lain la sket ngan Malaysia . yang buat majlis berhari2 x abes. kat sini kejap je. xrasa sangat pon. tambahan pulak xpakai topi ngan jubah macam kamu2 kan.

tapi xpe, aku bersyukur sebab kalau aku x pergi today mesti menyesal! sebab gambar sumer cantik2! hahaha tu je nak cakap kekekeke

Thanx to juniors yang sudi datang bawak bunga. colour pink. i like! sama tema ngan baju i gitu hihi. pastu amek2 gambar. kenangan2 ngan semua lah. Alhamdulillah. xmo taruk banyak2 la sebab dah letak lam album kat facebook. nak tengok p terjah sana ye kawan2. hihi.






















Mar 22, 2011

macam mana nak cantik berseri niiii :(

11:13 PM
reactions 
0 ♥
lagi dua minit nak masuk 23rd march, tarikh yang aku tunggu2. 4tahun aku tunggu. tarikh keramat. tarikh bersejarah. kalau sebelum2 ni duk pergi tengok orang lain je pada tarikh ni, tapi akhirnya dengan izin Allah, dengan rahmat Allah aku dapat menghadirkan diri pada majlis esok hari sebagai orang yang diraikan, bukan meraikan. :) 

esok merupakan my graduation day. 

tapi kenapa boleh ada depan laptop lagi niiiiiiiiiiiiiiiiiiiii???? padahal semalam tdo 3jam je sebab sibuk bergosip. maka malam ni sangat2 la penat x terkira. sebabnya after 3hours tdo yang xtahu lena ke x, bangun pagi2 kol 8 nak pergi setelkan pasal visa kat imigresen. then pukul 10 pagi gerak pergi skijam , nak teman family kawan2 aku ni nak main salji katanya hehe. then pukul 430 mcm tu gerak pergi taikukan lak. main badminton. uwah bersenam bukan main lagi kan. lepas tu singgah pasaraya youth jap then balik rumah.

after mandi2, solat, makan dinner simple tapi sedap , tunggu makanan hadam kejap then pukul 10 malam dah merangkak masuk lam selimut. masa ni mata memang xmampu nak bukak dah. kejap je letak kepala atas bantal terus terlelap kot. x sempat nak fikir untuk mimpi indah2.

then tetiba terjaga sebab dengar lagu "today was a fairytale". its from my handphone yang jauh di hujung penjuru sebab tgh charge. bangun la balik. after siap cakap, dah bagi apa yang my fren mintak then guling2 balik lam selimut. 

guling punya guling mata ni xnak lelap. segar bugar ok. grrrrrrrrrrrrr tensen. pusing kiri dah, kanan dah, terlentang dah semua dah try, selubung satu badan pun dah. then tetiba keitai (handphone) menyala2 tanda ada call nak masuk. ada lagi?? another fren called me sebab nak tanya pasal esok jugak. pastu bila letak phone tengok jam dah pukul 11 lebih. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. nak nanges.

pusing lagi kiri kanan. last2 bangun. pergi check pintu, masuk toilet, bukak laptop n now im here. blogging!

esok kalau mata aku lebam memang nak kena la 2orang mamat yang call aku tadiiiiiiiiiiiiiiii! dush!

Mar 14, 2011

contohi akal dan budi mereka

6:04 PM
reactions 
0 ♥
apabila jepun semakin sesak dengan berita tsunami, gempa bumi, letupan, radioaktif malaysia pula tidak ketinggalan sesak dengan pelbagai berita yang melebih2, komen2 yang kurang memberangsang dan juga ucapan2 yang boleh buat air mata menitik. 

mungkin bagi orang yang jauh dari tempat bencana x rasa pape sangat. macam orang yang duk malaysia, mungkin tak rasa sangat. tambahan lagi kalau xde saudara atau kenalan kat bumi jepun ni. tpt aku ni pun jauh sangat dengan tempat gempa bumi, tsunami tapi kesan dia terasa jugak. siang malam duk fikir pasal kawan2 kat area berdekatan. fikir pasal keadaan mereka yang teruk kena tempiasnya. bila tengok video saat2 tsunami dtg, tgk kereta kat ats jalan ngan bergerak lagi tetiba dtg tsunami sapu mcm tu je. tgk video org y sempat masuk dalam kereta tp xsempat nk g mana2 dah kena bawak lari ngan tsunami. tgk video mereka y bgn pagi2 pergi tempat y kena tsunami sebab nk cari family y xdpt contact since tsunami berlaku. tgk video org y dpt jumpa balik bila terpisah after tsunami. menitik air mata.

"dapat jumpa je pon dah cukup"

ni je ucapan dr rata2 mereka bila dpt jumpa blk ngan family y terpisah. ada pulak kanak2 y kecik duduk  ngan org lain kt kwn penempatan sementara. hari2 tanya "kenapa ngan mak" dorg xpaham pon lagi apa y berlaku tapi tabah je tgu mak dorg balik.

kita y jauh ni, kalau tak dapat nak tolong pun, sekurang2 nya jangan la luahkan perkara2 y x sepatutnya. malu la weyh!

ni aku sertakan note y aku rs dah byk sgt org share. tgk dan contohi sikap mereka. ambil la iktibar dan pengajaran. 

* ディズニーランドでの出来事
http://twitter.com/unosuke/status/46376846505426944
ディズニーランドでは、ショップのお菓子なども配給された。ちょっと派手目な女子高生たちが必要以上にたくさんもらってて「何だ?」って一瞬思ったけど、その後その子たちが、避難所の子供たちにお菓子を配っていたところ見て感動。子供連れは動けない状況だったから、本当にありがたい心配りだった
At Tokyo Disneyland:
Tokyo Disneyland was handing out its shops’ food and drinks for free to the stranded people nearby. I saw a bunch of snobby looking highschool girls walking away with large portions of it and initially though “What the …” But I later I found out they were taking them to the families with little children at emergency evacuation areas. Very perceptive of them, and a very kind thing to do indeed.


* 国連からのメッセージ
http://twitter.com/akitosk/status/46302222346223616
国連からのコメント「日本は今まで世界中に援助をしてきた援助大国だ。今回は国連が全力で日本を援助する。」 に感動した。良い事をしたら戻ってくるのです。これがいい例なのです
Message from the UN
Secretary General Ban Ki Moon: “Japan is one of (the UN’s) most generous and strongest benefactors, coming to the assistance of those in need the world over. In that spirit, the United Nations stands by the people of Japan and we will do anything and everything we can at this very difficult time.” I was moved at his words. What better example that good things happen to those who do good.



* 渋滞した交差点での出来事
http://twitter.com/micakom/status/46264887281848320
一回の青信号で1台しか前に進めないなんてザラだったけど、誰もが譲り合い穏やかに運転している姿に感動した。複雑な交差点で交通が5分以上完全マヒするシーンもあったけど、10時間の間お礼以外のクラクションの音を耳にしなかった。恐怖と同時に心温まる時間で、日本がますます好きになった。
At a congested downtown intersection …
Cars were moving at the rate of maybe one every green light, but everyone was letting each other go first with a warm look and a smile. At a complicated intersection, the traffic was at a complete standstill for 5 minutes, but I listened for 10 minutes and didn’t hear a single beep or honk except for an occasional one thanking someone for giving way. It was a terrifying day, but scenes like this warmed me and made me love my country even more.



* 揺れている最中でも・・・
http://twitter.com/gj_neko26/statuses/46394706481004544
聞いた話でびっくりしたのが、とっさに「入口の確保」と揺れてるにも関わらず、あの状況で歩いて入口を開けた人が居たのが凄いと思った。正直、シャンデリアも証明も何時落ちるか分からないのに、凄く勇敢な人が居た事に感動した。
During the earthquake
We’ve all been trained to immediately open the doors and establish an escape route when there is an earthquake. In the middle of the quake while the building was shaking crazily and things falling everywhere, a man made his way to the entrance and held it open. Honestly, the chandelier could have crashed down any minute … that was a brave man!



* バス停で・・・
http://twitter.com/yunico_jp/status/46168394755612672
バスが全然来ない中、@saiso が、バス停の前にある薬局でカイロを買ってきて、並んで待ってる人みんなに配った!
Bus stop mini episode:
It was freezing and bus was taking ages to arrive. “@saiso” left the queue to run to a nearby pharmacy. He bought heating pads and gave one to everyone in the queue!



* ディズニーシーにて
http://twitter.com/kfstudio/status/46390032776437760
ディズニーシーに一泊した娘、無事帰宅しました!キャストのみなさんが寒い中でも笑顔で接してくれて不安を感じることなく過ごせたそうです。防寒のカイロやビニール袋、夜・朝の軽食と飲み物、おやつまで。ディズニーの素晴らしさに感動です。頑張ってくれたキャストさん、ほんとにありがとう!!
Thank you Tokyo Disney Sea
My daughter who was staying at DisneySea just made it back home! Many, many thanks to the staff who worked very hard in the cold with ready smiles that made her to feel safe and secure during the entire night. They brought her food, drinks, snacks, heating pads, and anything necessary to ensure she was comfortable and secure throughout her stay. I was touched by the Disney staff’s warmth and hospitality. Thank you so much!



* 日本人の良さを再認識
http://twitter.com/VietL/status/46376383592677376
この地震が、きっかけになって、失いかけていた日本人本来の良さが戒間見れた気がする。犯罪はする様子はなく、助け合い、律儀、紳士的。普段日本人は冷たい人が多い…。って個人的に感じてるんだけど、多くの人が今回で「絆」を取り戻しつつあるように見えて、それがなんか感動して、泣けてくる。
Reminded of the goodness of the Japanese people
This earthquake has reminded me of that Japanese goodness that had recently become harder and harder to see. Today I see no crime or looting: I am reminded once again of the good Japanese spirit of helping one another, of propriety, and of gentleness. I had recently begun to regard my modern countrymen as cold people … but this earthquake has revived and given back to all of us the spirit of “kizuna” (bond, trust, sharing, the human connection). I am very touched. I am brought to tears.



* 段ボールに感動
http://twitter.com/aquarius_rabbit/status/46213254376210432
ホームで待ちくたびれていたら、ホームレスの人達が寒いから敷けって段ボールをくれた。いつも私達は横目で流してるのに。あたたかいです。
Card board boxes, Thank you!
It was cold and I was getting very weary waiting forever for the train to come. Some homeless people saw me, gave me some of their own cardboard boxes and saying “you’ll be warmer if you sit on these!” I have always walked by homeless people pretending I didn’t see them, and yet here they were offering me warmth. Such warm people.



* 外国人から見た日本人
http://twitter.com/kiritansu/status/46335057689980928
外国人から見た地震災害の反応。物が散乱しているスーパーで、落ちているものを律儀に拾い、そして列に黙って並んでお金を払って買い物をする。運転再開した電車で混んでるのに妊婦に席を譲るお年寄り。この光景を見て外国人は絶句したようだ。本当だろう、この話。すごいよ日本。
What foreigners are saying about Japanese people
At a supermarket where everything was scattered everywhere over the floors, shoppers were helping pick them up and putting them back neatly on the shelves before quietly moving into line to wait to pay for them. On the totally jam-packed first train after the quake, an elderly man gave up his seat for a pregnant woman. Foreigners have told me they are amazed witnessing sights like these. I do believe they actually saw what they said they saw. Japan is truly amazing.



* メディアの動きについて
http://twitter.com/V10CENTAURO/statuses/46388641001508864
ツイッターやUSTでの状況共有と、それに連動するマスコミの動きは、阪神淡路大震災の時とは比べ物にならない質の高さを感じる。もちろん過去の辛い経験から得た教訓を、みんな活かそうとしている感動。
Information network this time around
The information sharing efforts on Twitter or USTREAM, together with the quality of coverage and crucial updates provided by the mass media this time around is incomparable to what we got during the Kobe earthquake. I am deeply impressed by Japan’s successful efforts and ability to put to practice lessons learnt from past tragedies.

dan  banyak lagi boleh baca di sumber : link 

baca sini pon boleh. mantap lagi tulisan kawan aku nih.
http://raira87.blogspot.com/2011/03/karma-is-bitch-but-we-are-not.html

Mar 13, 2011

update : Gempa Bumi dan tsunami

1:44 PM
reactions 
0 ♥
ni semua aku cilok daripada twitter ngan facebook status je. malas dah nak menaip. dengar berita banyak2 pon pening dah.
sape nak update secara langsung follow my twitter ; ckynwan 
insyaAllah yang mana sempat update memang direct terus ke twitter dan facebook. so kalau follow twitter dapat lah update.

 13march , 2:44 PM

p/s ; insyaAllah semua update y direct dr twitter ak n facebook adalah direct y dga dr tv jepun. NHK, JNN HBA1 ect. dan y aku RT tu drpd member2 y insyaAllh dorg pon amek drpd tv nye news jugak. then tambah dgn news dr japantimes ect. pesanan dr member dr malaysia, kebanyakan berita di malaysia melebih2 compare to news kat sini. so baiklah tgk direct update dr org2 yang kat jepun. tu tak termasuk lagi dengan orang2 y x bereperikemanusiaan y masih lagi nak melawak di saat2 genting macam ni.

Mar 12, 2011

lagi gambar gempa bumi dan tsunami #2

3:08 PM
reactions 
0 ♥


another update : tsunami + gempa bumi jepun

12:26 PM
reactions 
0 ♥
12 march 2011
[4 am] gegaran di nigata 6.7 M

[830]every 10-20mns. sure everyone can not sleep - azlan mohamed (gunma)

Entire Japan coast shifted 2.4 metres, earth axis moves ten inches. -
sumber ; link 

[930] Radioactive leak confirmed. Japan has declared a nuclear emergency. Fukushima nuclear plant reported an abnormality. #prayforjapan -dikatakan 80% leaked

RT @cieri: Waaa kat ibaraki n miyagi jambatan besar putus.

my fren kat akita
RT @jajarem: im ok..br dpt letrik..ktrg dok rmi2 ni..x leh nk tdo..still gegar2 lg.. -akita
iwate prefecture
kematian : 202
missing : 214
jumlah kematian 600. berita sehingga 11 am
keadaan pada pukul 930 am di miyagi
hokkaido. 6am

tsunami information until 1030, 12 march

di sebahagian tempat masih lagi ada gegaran kecilan. sesetengah kawasn seperti iwate masih tiada bekalan eletrik. 
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting