Jul 31, 2010

siapa dapat teka dengan betul aku bagi hadiah kekeke

7:23 PM
reactions 
7 ♥
ini hidangan minum petang aku sebelum aku dinner.
sedap. 1st time aku makan ni. buat resepi sendiri lagi hahaha
agak2 korang apa nama makanan  ini?
kalau dapat teka aku bagi  hadiah. siyes tak tipu =P
kalau bdak nihon senang la aku nk bg. kalau bdak msia aku bagi bulan 9 nanti sebab aku blk =)

selamat mencuba!
esok aku bagitahu jawapan haha
oh hadiah hanya terhad kepada orang pertama yang menjawab dengan betul dan tepat SAHAJA kekeke

aku dah bagi hint2 kat atas tu. and aku bagi sorg max boleh bagi 3jawapan. cepat2.ngah bermurah hati ni. danhadiah xleyh mintak2 ok. terima je apa yang aku nak bagi =)


lidah setajam pisau

3:48 PM
reactions 
0 ♥
kadang kala aku juga mempunyai keinginan untuk bebas bersuara.
tanpa perlu risau dengan mereka di sekeliling
tanpa perlu memikirkan kesudahan kelak

tapi dunia ini bukan milik aku seorang
dan hati  mereka kadang kala terlalu rapuh untuk menelan
sebuah hakikat yang digelar kebenaran
lantas, sampai bila sanggup diteruskan?

koe wo kikasete ♥

11:54 AM
reactions 
2 ♥
bagi orang yang xreti nak berkata2 macam aku ni, suka menggunakan lagu untuk menyampaikan isi hati. kadang2 bila dengar lagu terus terasa macam 


"eh, macam kesah aku sekarang je"

aku tak tahu la orang lain macam mana. tapi aku banyak guna lagu untuk refer kimochi aku. kadang2 kalau sakit hati ke, sedih ke, rindu ke, aku letak lagu seketul then kalau orang yang berkenaan tu dengar dia terasa la pedas kalau makan cili hehe. 

kadang2 melalui lagu dan irama jugak boleh jadik macam pengajaran la kat diri sendiri. rasa insaf sikit p dengar lagu2 nashid ke. rasa tenang sikit. yela, lagu nasyid mana ade yang buat kau rasa nak melalak melompat2 ke kan. kalau rasa sabishi ke dengar lagu rock kapak sket hihi. tapi dengar alunan bacaan alquran lagi bagus kan. lagi rasa tenang

aku suka lagu ni. sesuai ngan keadaan aku dan dia waktu tu. malu nak cakap terang2. so aku pasang la lagu ni selalu supaya dia paham hahaha =P



さっきまでの雨はもう上がって(Sakki made no ame wa mou agatte)
アスファルト漂う街の匂い  (Asufaluto tadayou machi no nioi)
ねえそっちも もう晴れてるよね  Nee socchi mo mou hareteru yo ne
西から回復するって  Nishi kara kaifuku surutte
朝は苦手な君だからねえ  Asa wa negate na kimi dakara nee
毎日ちゃんと起きられてるかい? Mainichi chanto okirareteru kai?
そんなこと未だに心配してるよ Sonna koto imada ni shinpai shiteru yo
広がる空はそう自由で Hirogaru sora wa sou jiyuu de
何も変わってないけれど Nani mo kawattenai keredo
隣に今はただ…ただ君がいないだけ Tonari ni ima wa tada… tada kimi ga inai dake
声をきかせて Koe wo kikasete
素直になればきっと Sunao ni nareba kitto
分かりあえるはずさ Wakari aeru hazu sa
ココロを開いて Kokoro wo hiraite
声をきかせて Koe wo kikasete
歩いてきた道は僕たちにとってきっと Aruitekita michi wa bokutachi ni totte kitto
大切なSTEPさ その未来への Taisetsu na STEP sa sono mirai e no
君と初めて出逢ったのはそう Kimi to hajimete deatta no wa sou
ちょうど今くらいの季節だったね Choudo ima kurai no kisetsu datta ne
ライトアップした街並みが Raito appu shita machinami ga
きれいに輝いていた Kirei ni kagayaiteita
泣き虫な君はあれからよく Nakimushi na kimi wa are kara yoku
僕の肩におでこをのっけて Boku no kata ni odeko wo nokkete
泣いてたね その温もりに Naiteta ne sono nukumori ni
無性に触れたくなる Mushou ni furetaku naru
人は誰でもそれぞれに悩みを抱えて生きる Hito wa dare demo sorezore ni nayami wo kakaete ikiru
壊れそうな心を必死に抱きしめて Koware souna kokoro wo hisshi ni dakishimete
声をきかせて Koe wo kikasete
優しくなればもっと Yasashiku nareba motto
愛し合えるはずさ Aishiaeru hazu sa
目をそらさないで Me wo sora sanai de
声をきかせて Koe wo kikasete
絡みつく不安も寂しさも越えて行こう Karami tsuku fuan mo sabishisa mo koete yukou
今のこの気持ちが絆になる Ima no kono kimochi ga kizuna ni naru

Yeah, Since you went away hasn't been the same
In my heart all i got is pain
Could it be that i play the game
To loose you, i can't maintain
Sunlight moonlight you lit my life
Realize in the night while love shines bright
Can't let you go we were meant for forever baby let me know

Days passed without you can't forget you
Letting me be the cloud hanging above me
Raining on me missing your touch
Nights get longer and it's hard to clutch
We're apart breaks my heart
Its all for the best girl, you're my world
In time my love unfurls
‘Till then wait for you girl
声をきかせて Koe wo kikasete
素直になればきっと Sunao ni nareba kitto
分かりあえるはずさ Wakari aeru hazu sa
ココロを開いて Kokoro wo hiraite
声をきかせて Koe wo kikasete
歩いてきた道は僕たちにとってきっと Aruitekita michi wa bokutachi ni totte kitto
大切なSTEPさ その未来への Taisetsu na STEP sa sono mirai e no

mimpi mainan tidur

9:17 AM
reactions 
0 ♥
semalam mimpi ngeri.

sejauh mana korang percaya mimpi? kadang-kadang mimpi nih banyak yang mengarut2. memang mengarut pun. tapi kadang-kadang mimpi ni macam petunjuk pun ada bagi sesetengah orang. mimpi mainan tidur. dan aku ; sebagai manusia yang susah sebenarnye nak mimpi melainkan jika keadaan emosi aku pada ketika dan waktu itu kurang stabil, macam2 la yang aku mimpi.

sebanarnya, mimpi adakalanya datang sebab 2 3 hari sebelum tuh duk asyik terfikir je pasal benda sama. aku xtahu orang lain macam mana tapi aku jenis yang macam tu. contohnya, dulu masa kat sekolah, ada satu ketika ni aku selalu duk belek2 bulu mata aku ni depan cermin. yelah, bulu mata tak lentik, tak lebat dan tak panjang. tapi aku bersyukur dengan ciptaan Tuhan. so setiap kali ngadap cermin aku duk belek2 cari lah seurat dua bulu mata yang agak2 lentik sikit kan. 

"hmmm, ada jugak bulu mata aku yang lentik. walaupun tak sampai 45 darjah macam iklan mascara tuh."

nak jugak sedapkan hati. pastu, tak lama lepas tu aku mimpi dorm-mate aku 2 3 orang duk puji bulu mata aku lentik. ha ha ha ha nak sangat kan? terus mimpi. so kadang-kadang kalau dapat mimpi entah pape, jangan la cepat sangat panik. kita terlampau fikir sangat sampai masuk lam mimpi hehe

tapi tak mustahil ada orang yang taksub ngan mimpi kan? terlalu mempercayai mimpi. dapat mimpi macam tu macam ni terus fikir macam2.

Jul 30, 2010

jalan-jalan dengar bunyi bunga api

10:59 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum =)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

petang tadi ada orang yang bersemangat waja nak pergi tengok pertunjukan bunga api sambil jogging. depa duk jalan setapak dua tapak mengikut bunyi dan cahaya bunga api. nampak je dari jauh. dum dam menyemarakkan langit. kami jalan lagi.ops, aku nek beskal. bawak tripod bagai. penat tadi selongkar bateri baru. nak amek gamba chantek2.

mereka jalan dan aku kayuh lagi.sampai lah ke satu simpang zebra crossing yang paling panjang. kat sini dah nampak dengan jelas sikitla percikan bunga api. dah makin dekat nih. tetiba kawan kami yang dah lama  sampai kat sana talipon. 

"dengan ini dimaklumkan pertunjukan bunga api dahabes.sekian!"

what the hello kitty la kan. hahahahaha kesian depa duk jalan jogging. tempat yang nak dituju xsempat pun nak sampai. haiya. xdapek la nak letak gamba bunga api. aku letak yang last year aci x? amek snirik ni.1st time hihi.

















ayat tergantung

4:35 PM
reactions 
0 ♥
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
macam mana boleh lupa perkataan 影響(eikyou) time hapyou satu minit pun xsmpai tadiii. malunye. duk terkebil2 pusing sana toleh sini.ayat dah ulang2 2kali tapi still tak keluar jugak. T_T

benci!

carrot susu dekiagari! yeay!

12:24 PM
reactions 
0 ♥
huwaaaaaaaaaaarghhh.setelah sekian lama menunggu dan bersabar akhirnyacarrot susu aku pon dah menjadi. sedap! huuuiihhhhhh. nyum3. slurppp~

dulu kecik2 aku tak suke carrot. tapi maksu aku cakap carrotbaik untuk mata. maka aku makan la. pastu sejak datang jepun ni, aku suka makan carrot mentah2. kalau time ngah potong2 nak goreng tuh mesti setiap satu batang aku makan setengah hahaha.sedap wooo. manis! xcaya sudah.

inilah dia carrot susu aku. senang je nak  buat. ni resepi carrot @ lobak merah susu hihi



bahan-bahan
  • lobak
  • susu
  • gula


cara-cara
kisar lobak  bersama susu. sebab aku guna susu yang dalam kotak tu. bukan susu pekat. kemudian tapiskan lobak tersebut. kemudian sedikit gula.dan minum.yeay!

Jul 29, 2010

autobiografi aku sebuah(?) seterika

3:17 PM
reactions 
2 ♥
assalamualaikum =)
salam sejahtera

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


aku sebuah seterika. badanku cantik molek dan comel berwarna merah jambu dan putih. aku dilahirkan di negara china dan dibawa masuk ke negara jepun tidak lama dulu. aku dipamerkan bersama rakan2 ku yang laindi sebuah kedai elektrik yang bernama Yamada Denki.

suatu hari, seperti hari2 yang biasa aku dipamerkan kelihatan seorang remaja perempuan yang cute + comel datang ke tempatku menjengah kami semua. kalaulah aku diberi kebolehan nescaya aku akan bertukar menjadi kereta. tentu dia terus memilih aku. ah, aku tidak perlukannya kerana dengan satu kerlingan, budak comel itu tertarik dengan penampilanku. dengan bangga nya aku menjeling rakanku yang lain sebelum dibawa pergi.

kemudian, aku dibawa pulang ke rumah tuan aku di kampung oomiya. 2 tahun aku berkhidmat di sana. tanpa pernah menghampakan tuan aku. tidak lama kemudian , kami berpindah ke  bandar kentoku. dan aku masih lagi berbakti seperti dahulu tidak jemu2. tuan aku begitu sayangkan aku. tidak pernah dia bertindak yang boleh melukakan aku walaupun kadang-kadang aku dibiarkan dengan suiz terpasang. badanku panas namun aku gembira kerana tuan aku masih sayangkan aku.

hari ini, tuan aku menggunakan aku seperti hari2 sebelumnya . tetapi hari ini kurasakan badanku kurang sihat. lenguh2 di sana sini. bdan2 ku mula terasa longgar. namun aku terus berbakti sehingga saat terakhir. apabila tuan aku selesai menggunakan aku, sakit sudah dapat dibendung lagi.lalu aku rebah ke bumi.





uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. adakah aku terlalu uzur? adakah aku masih mahu berkhidmat seperti biasa? tapi tidak mengapa, aku percaya dengan keupayaan tuanku selaku pelajar EE. aku hanya perlu tunggu dan lihat sahaja tuanku beraksi. riwayatku masih belum tamat lagi.aku percaya!

tuan seterika : adoiihhhhhhhh, time sengkek macam ni la semua nak jadi. seterika sekarang berapa harga?

T_T

otsukare~

11:21 AM
reactions 
2 ♥
abis sudah 1st paper.
next paper on 2nd august.
esk kena pilih tema final year project lak.


  • genetic algorithm
  • neural network
  • ant colony
  • pattern recognition
hmmm...xtau nk pilih yang mana satu.

kamus bergerak

otsukare (お疲れ) : diucapkan selepas selesai sesuatu kerja. 

緊張

8:32 AM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum =)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

harini breakfast cekodok bawang.
mana taknye, bangun kol 4 tadi perut bunyi2 macam gendang
haiihhhhh buat malu aja.




bahan-bahan:
  • tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • sedikit air
  • sebijik telur
  • sedikit daun saderi(aku memang suke letak daun saderi lam semua masakan aku, bau die best!)


campurkan bahan2 diatas dan kacau sehingga sebati
panaskan minyak kemudian, goreng.
siap dan sedia untukdimakan semasa masih panas.
sangat sedap!nyum3

after tengok nota sikit2, rasa macam dah bersedia untuk bertarung.

maka, dengan lafaz 
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
 aku melangkah ke dewan peperiksaan. 
gemuruh yang tak terkata.  
relax ckyn. 
selawat banyak2.
amin.

Jul 28, 2010

ドキドキ

9:25 PM
reactions 
0 ♥


assalamualaikum =)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

esok aku ade exam 1st paper. 
paper yang aku repeat untuk kali ke3. 
paper yang wajib aku lulus untuk dapat tiket balik  percuma pada bulan 3 tahun depan.

korang, doakan aku!
Ya Allah, permudahkan segalanya.

-off to bed-

today`s bentou as mydinner

muak sudah~

4:43 PM
reactions 
4 ♥
just a quick update
konon2 ngah rehat la ni hahaha
dah muak tengok nombor lam buku ni
semoga segalanya dipermudahkan esok, amin.

teringat pulak final exam last sem. sem yang menentukan hidup aku kat sini. sem yang menentukan aku bleh naik 4th year atau tak. pulun2 study sampai nak tdoq pun xlena. kejap2 terjaga sebab mimpi soklan kua cmtu cmni. hoihhh mimpi ngeri betul!

dan ada jugak memori yang kelakar kalau sebut pasal exam ni. ade pernah satu ketika, sepanjang minggu aku study mesti aku akan mimpi sorang senior aku ni. aku segan gila ngan dia ni. nak bertegur pun segan, nak berlawak pun segan. tapi kalau dia tegur aku, aku ok je. tak panjang pun mimpi nye. kejap je. cukup sekadar dia muncul dan aku akan terjaga. seolah2 mengejutkan aku dari tidur. mimpi tu macam membawa mesej 

" sila bangun study. sila bangun untuk jawab exam"

hahahaha memang kelakar gila ok. beberapa hari jugak la tidur aku dihantui oleh senior tu. dah la muncul pun mcm gaya macho bajek bagus je kan. ops!

exam mode

10:40 AM
reactions 
4 ♥
assalamualaikum =)
salam sejahtera semua !

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

fyi, arini bermulalah final exam untuk sesi pertama bagi tahun 平成 22. so untuk semua junior dan kawan2 yang ada exam, good luck and all the best! exam start today until 3rd sept. bagi 後輩(junior) yang satu 学科(department) ngan aku iaitu 電気電子工学科(electric n electronic engineering) silalah berusaha dengan gigih untuk lulus semua mata pelajaran. nanti senang di masa hadapan. jangan jadik macam 先輩(senior) kamu ni yangmasih lagi terhegeh2 nak amek exam walaupun dah masuk tahun akhir. T_T

最後まで頑張って下さい!諦めないでね~

p/s: aku ade paper on 29th sept aug and 2nd oct sept wish me luck bebeh!

asam pedas tanpa bendi, daun kesum, serai dan bungan kantan is not that bad

1:32 AM
reactions 
1 ♥
assalamualaikum =)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

pulang daripada mitsuwa bersama harapan membuat carrot susu yang hancur berkecai, aku meneruskan niat murniku untuk membuat asam pedas la konon-konon. tadi beli barang2 kat mitsuwa. walaupun beberapa perkara  tidak mencukupi, niat murni diteruskan jugak hihi. ape yang xde?

  • bendi : aku tak suke bendi so xperlu nak letak
  • daun kesum : mana nak cekau daun kesum kat bumi jepun ni kak? dah la nk masak terus, xde la kat kedai jawabnya
  • serai : dah abes. lupa nak g beli kat surau @ baticrom
  • bunga kantan : kat jepun ada sama macam bunga kantan tapi bau nye kurang menyengat so aku beranggapan tidak akan memberi apa2 makna kalau letak pun hahaha

maka bermulalah resepi asam pedas tanpa barang2 diatas. gedik nak jugak letak nama asam pedas haha

ini bahan2 yang aku guna
  1. bawang besar
  2. 3 ulas bawang putih
  3. jintan
  4. ketumbar
  5. serbuk cili kering
  6. asam keping
  7. halia 
  8. ikan yang digoreng (tak goreng pun xpe)
  9. lobak merah
  10. daun saderi
cara-cara memasak
  1. kisar semua bahan 1 hingga 7
  2. kemudian masukkan lobak merah, garam dan gula secukup rasa.
  3. setelah lobak merah masak, masukkan ikan.
  4. masukkan air mengikut kuantiti yang disukai
  5. taburkan daun saderi
  6. siap

selamat menjamu selera =)

ini adalah nasi beras jepun 

air kosong yang menggantikan carrot susu yang tak jadi hihi

SELAMAT MENCUBA!


Jul 27, 2010

lobak is sayur ok!

7:55 PM
reactions 
2 ♥
di suatu petang y tak berapa nak dingin..

 "hmmm aritu dah buat air buah. jus epal + susu. nyum2 sangat sedap. harini nak buat carrot susu la pulak"

maka aku berjalan ke mitsuwa membeli barang2. sayur, ikan, halia, lobak merah dan tauhu. dan membayar semuanya. jalan2 menuju ke pintu luar tetibe teringat tak beli susu. kemudian masuk kembali ke mitsuwa. apabila hampir tiba di rak yang tersusun pelbagai jenis susu kemudian teringat lagi

"eh, mana boleh makan susu + buah. tak elok untuk kesihatan"

lalu aku keluar dari mitsuwa dan menuju ke rumah. separuh perjalanan telah ku tempuhi. hanya 3 minit untuk tiba di rumah dan aku kembali tersedar.

"tapi lobak bukan buah"

T_T
no carrot susu for today.esok je la ek. harini minum air kosong aje lah


cuti-cuti malaysia

5:30 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum =)
salam sejahtera

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


seperti yang ada setengah pihak sedia maklum, aku insyaAllah akan pulang berhari raya selama 2 minggu.yeay! 2 minggu berada di Malaysia insyaAllah. 2 minggu melarikan diri dari hiruk pikuk lab. double yeay!

cuti start 2hb smpai 16hb sept.

so sekarang kena plan cuti betul2. menjadikan 2 minggu yang berbaloi2. 1st of all mestilah jumpa dengan semua ahli keluarga. macam mane sekalipun nak kena jumpa all of them! dah yang sulung bakal beraya kat johor. yang second kat kelantan. yang 3rd kat kedah. 4th-9th je kat ganu. merata2 semuanya. kemudian barulah pergi ke yang tersayang nombor dua , tiga dan seterusnya. hihi

so kat sini nak mintak maaf la awal2 kat kawan2 ke kakak2 ke abang2 ke yang duk jauh ngan negeri kelahiran saya kalau tak dapat jumpa nanti. ceh, perasan je orang nk jumpa aku hahaha. xde la, slalu kalau balik ke msia jumpa la kwn2 y dah lama x jumpa tu. tapi kali ni xboleh nak janji la kan. masa sangat terhad.kemungkinan balik terus ke terengganu adalah sangat tinggi. hihi


soro-soro shakaijin ni naru.kyaaaaaaaaaaaa~

1:47 PM
reactions 
2 ♥
assalamualaikum.
salam sejahtera

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

tadi check emel. skalik ade satu emel yang tak pernah dilihat nama pengirim. siapakah dia.jeng2 hahaha



***************************************************
Salam,

Wan Norasikin,

How are you? Hope you are fine.
If you need further information about KPTec, kindly email to me.
See you on 3rd of May 2011.
Anyhow, we will communicate from time to time, InsyaALlah.
Kindly reply my email so that I am understand that you still with us.



***************************************************


alamak! macam mano nak balas nih. kekeke haha berdebar2 mcm ape je. sat na nak pikiaq ayat jap. 1st time seumur hidupku nak menempuh alam pekerjaan.

oh btw, entri aku nya tajuk nih maknanya : aku dah nak jadik org yang berkerjaya

myspace-->friendter-->facebook-->twitter--> ???

10:51 AM
reactions 
4 ♥
assalamualaikum =)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



dulu zaman my space.oh aku ada jugak acc myspace jgn xtau.dah berhabuk tak bukak. bukan myspace je, tagged pon ada. flixter pun! berzaman jugak tak bukak. lepas tu bukak acc friedster. 


friedster setelah malaysia ambil alih.tapi ade orang men lagi ke..


hooohhh zaman berlumba2 nak tambah 'kawan'. nak tengok siapa paling dapat banyak kawan. kalau banyak2 rasa bangga. tak kesah dah sapa yang request fren pon balun aja. mamat bangla ke, nama takleh nak sebut ke semua hantam saja. janji kawan ramai. padahal bape kerat je y ko contact betul2. bape kerat je y betul2 jadi kawan. pastu hari2 check ade ke x msg. dulu kalau xde pun tak ape. janji dapat tengok sape y view profile. lagi banyak lagi rasa glamour. ha ha ha ha



bila dah bosan menjebakkan diri pulak ke alam facebook. nih lagi mantap. semua ada. gila2 main application. jawab soklan sana sini. memenuhkan notification orang ngan kau punya application yang entah apa2. satu hari MESTI ada notification. yelah, zaman semua orang gile facebook. tak kan tak ada notification. sorang jawab new application, maka esok berderetlah dekat newsfeed pasal application yang sama. pastu pakat2 nak komen2. haiihhhh...

sekarang?
masih lagi bukak facebook tiap2 hari, selang 10 saat refresh. notification tetap tak ada. sunyi nye rasa diri ini hahahah ayat xleh blah. xpayah tunggu 5 saat pun tak apa.sebab eventhough satu hari kau tidur esok bangun pagi2 belum tentu ada notification kekekeke application? dah bosan. sekarang semua nak hide. supaya kat newsfeed tak ada.buat semak aja. lagi pulak bila kau kawan ngan orang yang baru nak kenal facebook. invite macam2. dik, akak dah tak  minat.ecewah~

sibuk lak ngan twitter. orang bertwitter ko pun nak jugak.xnak ketinggalan haha. layankan aje..



aku gune tweetdeck aje.tapi xleyh baca nihongo =(

eh ade lagi satu! formspringggggg! haaaa aku pun ade jugak haha. konon2 kalau nak tanye2 ape2 bulih la tanye kat sini. nanti aku tryjawabdengan jujur nya hihi


kau tengok la bahasa budak2 sekarang.
  • bilew kaw naq blk niew?
  • tak remaja la enn
  • tak un kaw pg lew dulu
adeh. an in un . ape tu?? tak paham aku. semua nak tambah2 'w', nak gune yang mcm ni : [Lew, Kew, Jew, Niew, Kowunk, AQ...etc]. cuba g tengok sini .kalau tak kua, p search : Kami Benci Orang Type Macam Rempit [Lew, Kew, Jew, Niew, Kowunk, AQ...etc] katfacebook. tergelak guling2 aku baca. nih kalau dpt msg cm ni sure aku ignore je. tak paham lah!! serius jiki dah berbeza.tua sangat dah ke aku ni? baru 23tahun ni.ehem2. walau apa pun, blog tetap menjadi pujaan hatiku. dari dulu smpai sekarang, aku tetap setia ngan blogspot.



 ade orang gune macam2 untuk expressi penulisan masing2.

tumblr


wordpress


note dalam ipod@iphone
*gamba curik daripada belog incik neng

ade yang public ade yang private. nak mengutuk la tu kan hahaha xde lah. aku pun ada blog private,. kadang2 nak menulis something yang tak boleh nak bagi orang baca. nak meluahkan perasaan yang mungkin ada kaitan ngan orang sekeliling. kalau kantoi kang gaduh pulak. tak kantoi pun dah gaduh kekeke kang tak pasal2 kena saman juta2.

so, which one is yours?



mimpi # 003

9:09 AM
reactions 
0 ♥
sekumpulan budak2 sekolah buat lawatan ke negara mana ntah. sampai di suatu tempat mereka perlu sembahyang. tapi xtahu ajaran sesat mana yang menghasut. ada ke sembahyang kena ada benda yang simetri baru boleh sah. niat tuh kena sebut sekali benda simetri yang kau ada. gila ke apa??? ni ajaran sesat negara kayangan mana lak nih?

pastu sampai di sebuah rumah tumpangan. nak masuk kena beratur sorang2 xleh ramai sekaligus. ada disediakan air kosong. tapi ada sorang makhluk termintak wine. cepat2 pelayan bagi. dan makhluk itu terus mabuk2. cakap sorang2. bila dia dah terjaga, ditanya kawannya apa yang dibebelkan ketika mabuk. mana lah tahu dibongkarkan segala rahsia hidupnya. 

-the end-

Jul 26, 2010

ikang singgang

8:27 PM
reactions 
4 ♥
bile aku sebut ikan singgang, ade yang xtahu. perghhhh. terangkat beb kesedapannya! rugi giler orang yang xtahu ikan singgang tuh cmne kekekeke ade pulak yang cakap lauk bile demam atau sakit. kesiannya. ikang singgang nih dah macam lauk wajib kat umah aku. simple tapi sedap. menjilat jari.nyum2.

*ala tak jumpe pulak gamba ikang singgang yang aku masak dulu.arini x ambil gamba sebab terlebih kunyit ha ha ha ha

oh.semalam pegi beli gelas besar gilaaaaaaaaaaaa. teruja sebab nak buat air buah kekeke


jus epal segar dari ladang! nyum2~

mesti korang rasa gelas tu kecik je. ek elaaaa ni pun nak kecoh ke?
okay2, sila pergi ambil pembaris SEKARANG! dan gelas ini mempunyai ketinggian 23cm! cuba tengok 23cm tuhtinggi mana kekeke 
wahahaha semangat aku g ukur ngan pembaris panjang. nasib baik ade

ok, nak tdoq. angan2 nak pergi lab malam2 ni hanya tinggal hangat2 tahi ayam haha

-off to bed-


soalan spot

6:33 PM
reactions 
0 ♥
assalamualaikum =)
salah sejahtera

*************************

suatu hari, aku dan rakan2 pergi membeli belah di sebuah pasaraya(supemarket?) yang bernama yusu. masa nak bayar tuh si makcik cashier ni tanya la kat kami. dah biasa kalau cashier tegur tanya dari negara mana. kat supemarket ke, kombini ke. dah lali. jawapan pun dah siap sedia

makcik : kamu datang dari mana?
kami : malaysia
makcik. oh malaysia. anak makcik pernah pergi malaysia.
kami : oh yeke? *sengih lebar2. tunjuk ramah sikit. padahal dah lali ngan soklan spot nih.
makcik : anak saya suka makan coklat yang ada monyet masa pergi malaysia.
kami : ???

aku pun tak paham apa yang makcik ni cakap. cokore-to ni osaru.....? ke bahasa jepun aku ni teruk sangat? haha penatlah kami pikiaq apa yang makcik nih cakap.coklat mana pulak ni?? kawan2 kat malaysia tau x coklat y mana satu?? x hapal la pulak senarai coklat kat malaysia

dunia kita berbeza

3:50 PM
reactions 
0 ♥
ha ha ha ha aku berlagak hima(tak busy) apabila cuba update sekerap yang mungkin kekeke
xnk ckp panjang. cuma sikit je hihi

apa yang berbeza? dunia ngan sapa? 

dulu masa zaman masih lagi budak hingusan. sekarang pun berhingus lagi kalau selsema.ehem. time sekolah2, zaman2 innocent. bila tengok cerita @ baca novel @ apa2 je lah. kadang-kadang terfikir 

"eh ada betul ke orang macam ni" 

tak kisah la watak jahat ke baik sekalipun. tapi selalunya watak jahat la.sebabnya time tu tak terdedah lagi ngan dunia luar. duk terkurung kat kampung and sekolah. dunia aku hanya lah sekolah dan kat kampung je. kalau skrip yang wajib ada dalam sesebuah cerita mesti macam ni 

mimpi # 002

11:24 AM
reactions 
0 ♥


assalamualaikum =)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  • scene 1

hujan lebat mencurah2. aku tengok tv kat ruang tamu. tetiba mak aku pulang dari mana pun aku xtau, tengah marah2. membebel sebab aku tak angkat kain yang dah basah lencun dek hujan. tapi aku buat bodoh je lam umah.siap memcebik lagi. ish anak derhaka betul.

*tetibe teringat kisah nenek aku. sedih pulak bila teringat.dorang ni xde hati perut langsung! haiihhh

  • scene 2

aku ragu2 mahu pulang ke kampung. sepupu aku akan  kahwin. tapi dorang cakap sempat je. maka aku pulang menaiki kereta tapi xtahu siapa pemandu. ternyata tak sempat bila aku lalu kat tepi lereng kelihatan majlis kahwen sedang berlangsung. tema kaler dark green. yang peliknya pengantin perempuan memakai kaler hitam. dah jadik woman in black. pastu kakak dia pulak yang lebih2 pakai veil.erk, siap yang kahwin ni?

  • scene 3

kereta2 melelui lereng2 bukit gunung ganang nak g mana pun xtahu. tiba di persimpangan lereng bukit kalau stop kereta memang jadik senget abes lah. boleh pulak penumpang kereta belakang suh stop kat situ sebab nk singgah kat toilet tepi jalan. kalau tergolek masuk gaung memang arwah terus.

*mimpi semuanya benda mengarut2 kan. haiihhh

Jul 25, 2010

kerang kipas-kipas -----> yuckksss!

3:05 PM
reactions 
4 ♥
assalamualaikum =)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

korang dah makan? belum? meh la amek ホタテ@ kerang kipas-kipas <-- pakcik google yang cakap 
xtergambar kat kepala tu? nah sila tengok gambar ini okeh.



haaaa dah nampak bayangan? kalau tak nampak pergi check mata SEKARANG!

introduction : aku takdela brape gemar sangat spesies kerang kipas-kipas nih.(ok, nama sgt kelakar). yang aku suka hanya lah sedara mereka seperti di bawah

nih faveret.wajib ada di bulan puasa.rebus.perghh terangkat.

aku xtau korang panggil apa.tapi aku panggil etok. kat belakang rumah cousin aku kitorg pernah menyelam dalam sungai carik benda alah nih.




nih remis. aku xto korg panggil apa. lala? aku cube tanya pakcik google tapi lain pulak y kua.terlalu bahaya. xcaya? jangan try tanye pakcik google.

dulu kecik2 selalu ajak abah n family pergi tangkap remis tepi pantai. nampak je die kuar terus kejar. balik umah goreng kicap.sluurrppp. sedap! kecik2 dulu, slalu ajak abah pergi hari jumaat sebab remis kuar sembahyang jumaat so ktorg boleh tangkap banyak2 haha kelakar gilaaa!

eh panjang pulak introduction. ok sekarang isi2 penting.
diulangi.aku tak suka kerang kipas-kipas nih. zettai dame! ha ha ha memang xleyh masuk lam tekak aku nih.loya, mual semua aku boleh rasa. nak dijadikan cerita, semalam time balik dari lab aku singgah pasaraya mitsuwa.caricari bahan untuk dijadikan dinner. tengok 
  • ikan : mahal. 
  • udang : mahal 
  • sotong : LAGI mahal. 

duk fikir2 sekali ternampak la si kerang kipas-kipas nih. murah. sebab ada diskaun separuh harga. so dapatlah berjimat. kekeke act dah lama teringin nak makan kerang kipas-kipas ni. duk pikir2 nak masak macam2 bagi nak hilangkan rasa yang pelik tu. lam kepala duk fikir la kalau aku masak sambal ke, goreng ke hilang kana(kot) rasa tu.

so aku balik, memula aku letak lam udon goreng. 

boleh la ditelan. walaupun ada saki baki kerang kipas-kipas tu. so bila nak masak tadi, aku berfikir dengan pantas. lalu
  1. aku perap ngan perencah rendang (wakakakakaka)
  2. pastu gaul dengan tepung
  3. then, goreng.
  4. kemudian masak sambal. 
  5. siap untuk dimakan.


aku makan, makan, dan makan lagi, sampai lah satu tahap yang aku rasa xleyh nak go on. YUCKKSS! yappari, kerang kipas-kipas tak sesuai ngan aku. tak sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap! mual abes. eeuuwwww. ish tak baik cakap rezeki cmtu.bayangkan mereka2 yang tak dapat makan di luar sana.-insaf mode-
 tapi nasib baik sendiri yang msk. xde la sape2 yang terasa kan.

conclusion :
aku takkan makan kerang kipas-kipas lagi selepas ini.sape nak kipas kerang-kerang kerang kipas-kipas, sila datang rumah nanti selepas aku bagi kebenaran. 1st come 1st serve. ecewah.

sambal hotate
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting