Jul 21, 2010

gempa bumi

10:28 PM
reactions 
assalamualaikum=)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

malam tadi aku balik KAMPUNG oomiya. kampung lama aku. sekarang aku menetap di BANDAR kentoku. dan semalam aku menumpang kasih teduh di rumah junior aku.

aku tak pasti pada pukul berapa, kurasakan tilam bergoyang-goyang .agak lama. sehingga aku terjaga dari tidur dan menoleh ke arah juniorku yang tidur di atas lantai. dia yang terlalu baik atau aku yang terlalu kejam? 

bila aku melihat lampu di syiling, kelihatan bergoyang2. sah. gempa bumi. Alhamdulillah tiada di antara kami yang cedera. bagiku ia cukup kuat untuk membuat aku terjaga dari tidur tapi cukup perlahan bagi mereka yang tidak sedar hehe

dan aku terus menyambung lenaku yang terganggu. aku bermimpi. juniorku mengatakan mr K nak datang umah makan tengahari. aku yang keadaan bingung antara percaya atau tidak ianya sebuah mimpi atau realiti, terus bangkit dan mandi. setelah segar, barulah dipastikan ianya mimpi semata2. adeh.

tazkirah hari ini:


Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”.

Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
H.R Muslimi
 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting