Aug 24, 2010

mosque berdekatan ground zero

8:07 PM
reactions 
rupa-rupanya isu ni dah lama tapi sepanjang aku blog walking tak ada satu blog pun yang perkatakan hal ini. sebelum ni aku ada terdengar/terbaca pasal hal ni. nak bina masjid di berdekatan ground zero. di mana ground zero? tempat berlakunya peristiwa 11 september dulu. tapi ramai rakyat new york kat situ yang membantah. 


dan aku mula mencari-cari cerita yang sebenar. 



NEW YORK – Pemerintah Amerika Serikat (AS) menyetujui pembangunan masjid dan pusat budaya Islam di New York City,meskipun ada perbedaan pendapat.Masjid tersebut akan dibangun di dekat lokasi serangan 11 September 2001 (9/11) yang disebut Ground Zero. 
baca lanjut di [sini]

NEW YORK (AP) — After hours of contentious public comment, a New York City community board voted late Tuesday to support a plan to build a mosque and cultural center near ground zero."It's a seed of peace," board member Rob Townley said. "We believe that this is significant step in the Muslim community to counteract the hate and fanaticism in the minority of the community."
baca lanjut di [sini]

IS GROUND ZERO the right place for a major new mosque and Islamic cultural center? Cordoba House is a 15-story, $100 million development to be built just 600 feet from where the World Trade Center stood; the plans include the mosque, a 500-seat auditorium, swimming pool, restaurant, and bookstore.
baca lanjut di [sini]

p/s: baru je betulkan fakta. bukan betul2 di ground zero. tapi berdekatan dengan ground zero.

5 ♥:

[x]RaiRa87[x] on August 24, 2010 at 8:10 PM said...

sebenarnye semua berita tu salah ckyn.masjid yg nk dibina tu bukan dkt ground zero.few blocks away from ground zero.tp media massa besarkn bnde ni n menyebabkan amerika semua bantah sbb dlm headlines paper ckp "mosque AT ground zero" when in reality it's few blocks away from the real ground zero.so aku rasa baik ko betulkan artikel atleast people out there know the truth. what's the big deal sbb sblm kejadian sept 11 pon,kwsn2 dekat2 dgn ground zero ade pnduduk islam and ramai yg dah buat bilik atau ruang utk dijadikan surau.. huhu

cKyN WaN on August 24, 2010 at 9:04 PM said...

ok tenks beb! aku pon baru perasan tengok gamba tadi

cikun on August 24, 2010 at 9:24 PM said...

masjid yang akan dikelilingi oleh bar, pub arak and bla2. But, consider ramai muslim kat New York, it has prons n cons~

apik pehe on August 24, 2010 at 10:56 PM said...

masyaallah2..aper nak jadi laa..
ho la..ore klate la ni(blas kt comment sbb x jumpa shoutbox)..hehe

cKyN WaN on August 25, 2010 at 2:09 AM said...

hahaha
shoutbox y kaler merah tu lerr

 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting