Oct 21, 2010

semua orang pun suka commentluv

8:34 PM
reactions 


malas nak ayat bunga-bunga. aku terjumpa pasal tutorial komen luv kat blog.ariff. dah lama berminattapi ye lah, aku ni segan gilaaaaaa nak tanya-tanya orang. tup2 terjumpa tutorial lam blog dia. so aku cedok.

yokatta, dah ade comment luv ni. walaupun nak install tu like forever! lama dan berbelitutk orang buta IT macam aku ni hahahahaha.

pastu bila dah boleh install, aku godek2 la sendiri. sekalik mcm banyak yang boleh diubah. contohnya komen tu boleh kuar terus kat ruangan komen tanpa perlu kua pop-up window ataupun die bukak satu page on entry y kita nk komen. leceh lan nak tunggu2 loading bagai.

ada orang tanya so aku cakap je lah kat sini.





1st kena ada akaun intensedebate lah. kalau tak macam mana nak pasang kan? tutorial dia boleh pegi blog.ariff

then, after dah install semua....pegi, dashboard dan click kat site untuk pilih site mana yang kau nak ubah-ubah. ni kalau kau banyak site macam aku.




kemudian dia akan keluar kat tepi belah kiri macam ni


dekat bahagian setting, tekan "misc" dan akan kua la kat sebelah tu macam ni.

haaaa kat sini korang boleh pilih la sama ada untuk komen keluar di bawah post, drop out kat tengah2 between post ataupun popup window. aku pilih yang tengah sebab tak suka la nak tunggu loading page baru. dan ada jugak gambar macam ni kat bawah tu untuk kau moderate bahagian tulisan komen lak



boleh ubah suai perkataan berbeza untuk setiap keadaan berbeza. contoh yang aku guna : 

belum ada komen

ada satu komen

komen lebih dari satu

itu je kot. hope membantu lah siapa2 yang nak guna commentluv ni. sebab senang boleh tinggalkan jejak dan reply komen berkenaan. 




p/s : 1st time kot buat tutorial hahaha



 

celoteh ckynwan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting